Michel Aoun

Libanonski predsjednik imenovao veleposlanika Adiba za mandatara nove vlade

31.08.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Libanonski predsjednik Michel Aoun u ponedjeljak je dao mandat za sastavljanje nove vlade veleposlaniku Mustaphi Adibi nakon što je dobio potporu većine zastupnika. Prijašnja vlada podnijela je ostavku 10. kolovoza nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci.

Adib, libanonski veleposlanik u Njemačkoj, imenovan je premijerom uoči posjeta francuskog predsjednika Bejrutu koji će inzistirati na provođenju dugo odgađanih reformi kako bi ta zemlja izašla iz duboke krize.

Emmanuel Macron zauzeo je središnje mjesto u međunarodnim naporima čija je svrha nagnati libanonske čelnike da počnu rješavati financijsku krizu koja je razorila gospodarstvo te zemlje čak i prije eksplozije u bejrutskoj luci 4. kolovoza u kojoj je poginulo oko 190 ljudi.

Adiba su u nedjelju predložili za novog premijera bivši predsjednici vlada, uključujući Saada al-Haririja koji je na čelu najveće libanonske sunitske stranke. Dužnost premijera mora obnašati sunit.

Macron bi trebao doputovati u Libanon kasno u ponedjeljak i sastati se s političarima u utorak.

Nakon sastanka s libanonskim predsjendikom u ponedjeljak, Hariri je pozvao na brzu uspostavu vlade.

Adib je doktorirao pravo i politologiju. Ranije je bio savjetnik bivšeg premijera Najiba Mikatija, a veleposlanik je u Njemačkoj od 2013.