George Kordahi

Libanonski ministar podnio ostavku kako bi umirio Saudijsku Arabiju

03.12.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Libanonski ministar informiranja u petak je podnio ostavku kazavši da naciju stavlja ispred osobnih interesa u nastojanju da okonča diplomatski spor što ga je sam izazvao kritikama vojne intervencije u Jemenu koju vodi međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom

George Kordahi objasnio da je dao ostavku prije posjeta francuskog predsjednika Rijadu u nadi da će Emmanuel Macron pomoći ublažiti krizu.

Saudijska Arabija protjerala je libanonskog izaslanika u kraljevstvu, povukla svog veleposlanika iz Bejruta i zabranila uvoz iz Libanona nakon Kordahijevih komentara za koje je Rijad rekao da se u njima ogleda utjecaj proiranskog libanonskog pokreta Hezbolah.

Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran dugo se bore za utjecaj u regiji, uključujući Libanon, koji je u dubokoj ekonomskoj krizi i očajnički treba financijsku podršku regionalnih i međunarodnih donatora.

Druge zaljevske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrain i Kuvajt, slijedile su primjer Saudijske Arabije i povukle slične mjere protiv Libanona.

Kordahi, kršćanin čiju stranku Maradu podupire Hezbolah, odbijao je tjednima dati ostavku unatoč tome što mu je premijer Najib Mikati rekao da "nacionalne interese" postavi na prvo mjesto.

"Shvatio sam od Mikatija da Francuzi žele moju ostavku prije Macronova posjeta", rekao je Kordahi na konferenciji za medije.

Mikati vjeruje da će Macron raspravljati o libanonskim odnosima s Rijadom.

Ostavka bi trebala spriječiti bilo kakvu kaznenu akciju protiv stotina tisuća Libanonaca koji žive u zaljevskim arapskim zemljama, rekao je.

Spr je izbio u listopadu kada su društvene mreže objavile video u kojem je Kordahi opisao rat u Jemenu kao agresiju Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.