palestinske izbjeglice

Libanon i Iran odbacuju američki bliskoistočni plan

24.06.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Američki plan investiranja milijardi dolara u Libanon neće primamiti tu državu da pristane na trajno naseljavanje palestinskih izbjeglica, rekao je u nedjelju predsjednik parlamenta te države Nabih Berri

Prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa za okončanje sukoba između i Izraela i Palestinaca, koji će njegov zet Jared Kushner predstaviti na konferenciji u utorak i srijedu u Bahreinu, predviđa 50 milijardi dolara investicija za jačanje palestinske i ekonomija susjednih arapskih država.

No taj plan je naišao na veliko protivljenje arapskog svijeta, iako su mu neke zaljevske države spremne dati priliku.

Libanonske stranke dugo ističu da palestinske izbjeglice ne mogu trajno ostati u državi, a u Bejrutu se smatra da je to cilj Kushnerova plana.

'Griješe oni koji misle da mahanjem milijardi dolara mogu primamiti Libanon, koji je pod teretom nesnosne ekonomske krize, da podlegne ili odustane od svojih principa', priopćio je Berrijev ured.

Odbijanje naseljavanja Palestinaca koji imaju pravo povratka jedan je od tih principa, naglasio je predsjednik parlamenta.

Ideja o trajnom boravku većinski sunitskih izbjeglica veoma je osjetljivo pitanje u Libanonu u kojem vlada krhka ravnoteža između raznih religijskih i etničkih skupina.

Libanon ima sustav podjele moći između raznih skupina koje su ratovale između 1975. i 1990. godine, u što su bili uključeni i Palestinci. Prema libanonskom ustavu predsjednik mora biti maronit kršćanin, premijer sunit, a predsjednik parlamenta šijit.

'Povijesni zločin'

Procjene broja palestinskih izbjeglica u Libanonu variraju. Ujedinjeni narodi tvrde kako ih je registrirano 470 tisuća, a službeni popis stanovništva iz 2017. da ih je oko 175 tisuća.

Američki plan predviđa slanje više od polovice iznosa od 50 milijardi Palestinskim teritorijima u 10 godina. Šest milijardi bi otišlo Libanonu, 7,5 Jordanu, a 9 milijardi Egiptu.

Trumpova vlada nada se da će bogate zaljevske države, kao i europske i azijske države, uz privatne investitore velikim dijelom sudjelovati u tim sredstvima, rekao je Kushner u subotu.

Izostanak političkog rješenja, koje je Washington najavio otkriti kasnije, izazvao je odbijanje ne samo Palestinaca nego i arapskih država s kojima Izrael radi na normalizaciji odnosa.

Bilo kakve investicije 'nauštrb palestinskog pitanja' neće naići na plodno tlo u Libanonu, poručio je Berri.

Njegova država neće sudjelovati na susretu u Bahrejnu 25. i 26. lipnja.

Dobro naoružani šijitski pokret Hezbollah koji ima podršku Irana i veliki utjecaj u Libanonu, prozvao je Trumpov plan 'povijesnim zločinom' koji se mora zaustaviti.

Hezbollah je sa susjednim Izraelom 2006. vodio nekoliko mjeseci dug rat u kojem je poginulo 1,2 tisuće Libanonaca, većinom civila, te više od 150 Izraelaca, većinom vojnika.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je rekao kako je američki plan 'sramotan' i 'osuđen na propast'.

Konferencija u Bahrejnu i 'prodaja Palestine neće voditi nigdje', kazao je Abbas Mousavi, a prenosi novinska agencija ISNA.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da će pošteno i otvoreno razmotriti američki plan te je istaknuo da 'ne razumije kako su Palestinci odbacili plan prije nego što su vidjeli što sadrži'.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da samo ekonomski prijedlog nije dovoljan. 'Novac je važan. Gospodarstvo je važno. No politika je važnija. Političko rješenje je važnije', rekao je Abbas novinarima u Ramalli na Zapadnoj obali.

'Pozdravljamo sve one koji nam žele pomoći, ... ali za sada odbacujemo sporazum stoljeća', istaknuo je palestinski čelnik, dok je ministar financija poručio da Palestincima ne treba sastanak u Bahrejnu nego mir.

Politički dio Kushnerova plana drži se u tajnosti, no dužnosnici koji su o njemu brifirani, kažu da je iz njega izbačeno rješenje o dvije države, a koje bi dalo Palestincima pravo da uspostave svoju državu uz Izrael na Zapadnoj obali, Istočnom Jeruzalemu i Gazi.