PREMIJER PODNIO OSTAVKU

Libanon 'gori' nakon ubojstva šefa obavještajaca!

20.10.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Libanonski premijer Najib Mikati podnio je ostavku zbog jučerašnjeg bombaškog napada u Beirutu, no ona zasad nije prihvaćena jer ga je libanonski predsjednik Michel Suleiman zamolio da ostane na funkciji još neko vrijeme, javlja Reuters

Libanonski oporbeni blok '14. ožujka' zatražio je od Vlade, pa i ministara članova Hezbollaha, da odstupe nakon jučerašnjeg bombaškog napada u Beirutu.

Podsjetimo, u jučerašnjem napadu ubijen je direktor obavještajne službe Unutarnjih sigurnosnih snaga (FSI) u Libanonu Wissam al-Hassan. General Hassan je bio blizak suradnik Saada Haririja, vođe libanonske oporbe koja se protivi režimu u Damasku i trebao je koncem godine preuzeti dužnost direktora FSI-ja.

Osim toga, general Hassan vodio je istragu ubojstva bivšeg premijera Rafika Haririja, u čiju je smrt bila upetljana Sirija i njen libanonski saveznik, Hezbollah. Hassan je također pripomogao u zaustavljanju bombaškog napada zbog kojeg je uhićen i optužen i jedan bivši libanonski ministar koji je podržavao Asadov režim.

Mnogi su političari stoga, uključujući i Saada Haririja, za napad u kojem je poginuo Hassan optužili režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, čime je ojačala bojazan da bi se nasilje iz Sirije moglo preliti i u Libanon.

Prema podacima libanonske Državne informativne agencije (ANI) u jučerašnjem napadu autobombom u Beirutu poginulo je osmero ljudi, dok ih je 78 ranjeno.

Nasilje se na ulicama Libanona nastavilo i danas. Prosvjednici i naoružane osobe blokirali su zapaljenim automobilskim gumama prometnice u Beirutu i drugim libanonskim gradovima, u izlijevu bijesa nakon atentata na šefa tajnih službi koji se protivio sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Libanonski vojnici otvorili su vatru na skupinu prosvjednika u dolini Beka, ranivši dvije osobe, prenose očevici.

Vojska je pojačala osiguranje na važnim križanjima i oko vladinih zgrada u glavnom gradu, ali su brojne ceste, uključujući autocestu prema zračnoj luci, blokirali prosvjednici.

Bombaški napad u Beirutu