NEDJELJOM U 2

Lesar: Kapitalisti kroz Vidoševića žele osvojiti Hrvatsku

Dragutin Lesar

Dragutin Lesar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Intervju Aleksandra Stankovića s kontroverznim redateljem Emirom Kusturicom, koji je prije nekoliko tjedana izazvao buru u hrvatskoj javnosti zbog Kusturičina prekida istog, danas je prikazan na početku emisije 'Nedjeljom u 2'. Gledatelji u 22-minutom intervjuu nisu vidjeli ništa novoga od onoga što se, kada je Kusturica vratio 'oteti' materijal, prikazivalo po mnogim televizijama i internetskim portalima

Iako je intervju započeo toplim pričama o Mokroj Gori, gradu u kojem živi i domu koji je stvorio i izgradio samo za sebe, brzo se prešlo na ratne i poslijeratne teme i već svima poznato ispijanje viskija s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem dok se izvršavao genocid nad muslimanima.

Nakon pitanja o Miloševiću, Karadžiću i etiketi četnika koju nosi, redatelju je 'pukao film'. 'Nećemo ovaj razgovor ovako više voditi. Forsirate dečko. Neću ovaj razgovor uopće ni završiti. U moju kuću ste ušli kao ispitivač. To je provokacija, a ne razgovor', zaključio je Kusturica.

Gost u drugom dijelu Stankovićeve emisije bio je nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar, koji se osvrnuo na aktualne političke teme u Hrvatskoj.

Na prvo pitanje o sučeljavanju 10 predsjedničkih kandidata na javnoj televiziji, Lesar je kratko rekao da ga je to 'ražalostilo'. 'Hrvatski kapitalisti kroz kandidata Nadana Vidoševića pripremaju teren za osvajanje Hrvatske, ali pomno prate i što radi Bandić. HDZ, liberali i HNS štite interese kapitala i kapitalista. Bez obzira na Vidoševićev ishod na izborima, planiraju osnivanje stranke za lokalne izbore, a Bandić im je rezervni igrač', smatra Lesar.

Dodaje da su se na sučeljavanju svi uhvatili korupcije, a nitko nije spomenuo političku korupciju koja je jednako zlo kao i gospodarska.

O ciljevima budućih predsjednika kaže da su 'neki kandidati zaboravili ili ne znaju da na Pantovčaku ne treba orati i kopati, već tamo treba misliti i imati viziju. Elita bez građana, to je najveća opasnost za birače. Tuđman i Pusić misle da će biti ministri vanjskih poslova, a Kajin državni odvjetnik'.

Smatra da će u drugom krugu zasigurno biti Ivo Josipović, za kojeg kaže da je po sadržaju poruka koje šalje najjači, ali bi mu preporučio malo više strasti jer 'birači odlučuju o općem dojmu, a ne o poruci'.

'Ove ankete o pobjedniku predsjedničkih izbora kod Hebranga mislim da fale za bar 5 posto glasova. Jedan kolega mi je rekao da se hadezeovci srame javno priznati da glasaju za HDZ, tako da ne vjerujem anketama. Bandić i Josipović će vjerojatno biti u drugom krugu, bojim se da za Hrvatsku to ne bi bio dobar odnos strana, jer bi tada Bandić pobijedio, a to ne bi bilo dobro', ocjenjuje Lesar.

Za popis birača Lesar smatra da ga treba spaliti i ponovno napraviti: 'Popis birača iz dijaspore i Hrvatske je za 80 tisuća veći nego što ima stanovnika. Postojeći popis ne može se počistiti, već ga treba baciti, tako da se svaki birač treba registirati. Mislim da bi to trajalo oko godinu dana.'

'Ponosan sam na svoju odluku o arbitraži i povijest će pokazati da sam bio u pravu', odgovorio je na pitanje zašto je jedan od rijetkih zastupnika koji su bili protiv Sporazuma o arbitraži.

Tvrdi da zastupnici ne znaju ništa o zatvorenim poglavljima u pregovorima s Europskom unijom, kao ni o pregovaračkim stajalištima.

'Nakon promjena Ustava bez referenduma, ulaska u NATO bez refereduma i Sporazuma o arbitraži bez referenduma, postavljam pitanje što hrvatska politička elita smatra da treba pitati hrvatske građane. Prema novim anketama, 44 posto ne bi glasalo za ulazak u EU', zaključio je Lesar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi