PREDSJEDNIK SABORA

Leko: Ne mogu tražiti Linića da se odrekne svoje osobnosti

12.05.2014 u 18:34

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u intervjuu za Hrvatski radio kazao je kako je smijenjeni ministar financija Slavko Linić odgovorno formiran čovjek koji je dugo godina u politici te je izrazio uvjerenje kako je Linić vrlo odan stranci i da će se u okviru toga ponašati i u Saboru

Josip Leko kaže kako ne može ni od koga tražiti da se odrekne svoje osobnosti u politici, pa tako ni Linića. U emisiji Hrvatskog radija S Markova trga izrazio je nadu kako će u petak u Saboru biti potvrđen Linićev saborski mandat, kao i onaj smijenjene ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Na pitanje hoće li o Linićevoj smjeni raspravljati Klub SDP-a, Leko je odgovorio kako će biti riječi o pripremi predstojeće saborske sjednice koja započinje u srijedu. 'Sasvim sam siguran da neće Klub zastupnika odlučivati i raspravljati o pitanjima koja su već prošla, a vezano za Vladu i postupanje premijera i ministra', uvjeren je predsjednik Sabora.

O tome boji li se kao šef Glavnog odbora SDP-a burnog scenarija između premijera i neimenovane stranačke oporbe nakon izbora za Europski parlament, Leko je kazao kako vjeruje u demokratske principe. 'Vrlo je važno da i u stranci djeluju demokratski principi i uvjeren sam da ćemo nastaviti razgovarati o svim interesima stranačkog članstva u cjelini i naših obveza prema građanima i to nije nikakvo poprište, već obaveza nas koji smo članovi stranke i tijela u demokratskoj stranci', kazao je Leko ustvrdivši kako je SDP vodeća snaga kada je riječ o usvajanju demokratskih standarda.

Također, drži Leko, normalno je da se ljudi u strankama ne slažu u svim pitanjima.
'I dobronamjerna konstruktivna kritika presudna je za svaku vlast - bilo stranačku bilo državnu, naglašava Leko. Nije prijelomno je li Slavko Linić ministar ili će to biti Boris Lalovac. Siguran sam da to neće presudno utjecati na tijek političkih procesa u Hrvatskoj, ali o svemu se može razgovarati i o svemu bi trebali članovi stranke znati, jer na njih se reflektira svaka odluka bilo da se ona donosi u Saboru, u vladi ili stranci', naglasio je predsjednik Sabora.

Upitan o najavi zahtjeva gradonačelnika Splita, Osijeka i Rijeke da se ta tri hrvatska grada izdvoje iz županije i dobiju status poput Grada Zagreba, Leko je rekao kako je to još jedan razlog za odgovornu analizu teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske.

Na pitanje o saborskoj stanci koja je trajala četiri tjedna Leko je rekao kako misli da je dobro da početak izborne kampanje za Europski parlament nije bio pokriven sjednicom Sabora. 'Ni sada nisam siguran hoće li dva predstojeća tjedna do izbora neki pokušati iskoristiti u predizbornu utakmicu. Opet će biti zamagljeni pravi problemi, jer predizborne utakmice su uvijek više politikantske nego suštinske', ustvrdio je Leko.