PRIPREME ZA KOALICIJU

Leinert Novosel: Možemo uvijek testira s kime može; Maldini: SDP je oslabljen kao rijetko kada

03.03.2023 u 20:17

Bionic
Reading

O aktualnoj političkoj situaciji u Dnevniku HTV-a govorli su profesorica Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i politolog Pero Maldini.

Smiljana Leinert Novosel rekla je kako se cijeli susret u Splitu zbivao se pod nazivom - od lokalne do nacionalne politike.

- Prvi trenutak koji ih povezuje bio je prilika razgovarati o lokalnim problemima. Nalaze se na čelu velikih gradova opterećenih brojnim problemima. Nije Puljak razgovarao samo s Tomaševićem, već i s drugim gradonačelnicima. To aktivno rade i to je svakako dobro. U toj razmjeni iskustava može se puno toga dogovoriti i postići, ali to je testiranje za postojeću moguću koaliciju koja će se dogovarati kroz neko vrijeme. Čini mi se da su ideološki slični. Možemo uvijek testira s kime može. Ako je s SDP-om postigao dogovore, sad je potrebno privući još nekoga tipa Centar, koji bi se mogao priključiti toj grupaciji, rekla je.

Dotaknula se i problema s vodom u Zagrebu u mandatu Tomislava Tomaševića za koje kaže da se takve stvari događaju već kroz nekoliko projekata koji su najavljeni, krenuli, a poslije su nakon brojnih teškoća uspjeli zaživjeti.

- Kao da su projekti nedovoljno pripremljeni, javnost nedovoljno informirana i onda se događaju problemi, dodala je.

Pero Maldini je naglasio kako je SDP oslabljen kao rijetko kada.

- Možemo se u 2-3 posto približio SDP-u što se tiče rejtinga. Iz zagrebačke suradnje ta suradnja će biti s "figom u džepu" u najbolju ruku. SDP zbog nekadašnje veličine pokušava biti dominantan jer Grbin autoritarno vodi stranku i pokušava taj stil nametnuti budućoj koaliciji. To svakako nije prihvatljivo za bilo kojeg partnera, rekao je.

Leinert Novosel je rekla kako vrijeme prolazi, šanse SDP-a opadaju, umjesto da rastu.

- Zato je bilo logično povezivanje s Možemo i širenje bazena s kojim mogu surađivati. Osobni imidž šefa stranke je takav da ne jamči nikakvu značajnu lidersku poziciju ili mogućnost da privuče mnoge druge birače. Problem za SDP je kako sačuvati dosadašnje birače, rekla je.

Zadnji je trenutak da krenu s nekim komunikacijskim tečajevima kako bi mogli poslati poruku ljudima da im vjeruju i zadrže ono biračko tijelo koje su imali, rekla je.

Maldini je komentirao glasovanje u Saboru o povjerenju premijeru Plenkoviću za koje kaže kako je pokazalo strukturu oporbe i desnice.

- Prilično su heterogeni unutar oporbe i desnice. Imamo problem desnice koji se vuče dugi niz godina. Imaju problem taština njihovih vođa koji se teško mogu dogovoriti između sebe i unutar svojih stranaka. Teško da mogu ponuditi u programskom smislu, osim u ideološkim prepucavanjima. Kadrovski bazen im je relativno potkapacitiran. To nije od jučer i to već duže vrijeme stranke desnice već duže vrijeme vuku. To supstituiraju glasnom populističkom, uglavnom ideološkom i protivno vlasti, neovisno o kojoj temi je riječ. Čini se da im iz tih razloga šanse nisu velike da bi se mmogli formirati kao velik kompaktan blok, rekao je.

Smiljana Leinert Novosel komentirala je i situaciju oko pozicije Andreja Plenkovića o kojoj se ovih dana raspravljalo u Saboru, kaže kako je čvrsta i jasna.