SPLITSKI SASTANAK

[VIDEO] Puljak i Tomašević zajedno u rješavanju četiri krupna problema: Proširit ćemo suradnju na Rijeku i Osijek

03.03.2023 u 18:37

Bionic
Reading

Gradonačelnici Splita i Zagreba Ivica Puljak i Tomislava Tomašević u petak su u Splitu predvodeći gradska izaslanstva razgovarali o zajedničkom prevladavanju problema dvaju gradova te su najavili da će suradnju proširiti i na druga dva velika grada - Rijeku i Osijek

U izjavama nakon sastanka rekli su da su Splitu i Zagrebu zajednički problemi gospodarenje otpadom, priuštivo stanovanje, upravljanje gradskom imovinom te nedostatak vrtića.

"Želimo u ovu inicijativu uključiti Rijeku i Osijek te zajednički u rješavanju problema komunicirati i s ministarstvima," rekao je Puljak. Tomašević je posebice istaknuo važnost priuštivog stanovanja. "Želimo graditi stanove i davati ih i građanima u priuštivi najam pošto cijene divljaju, a Hrvatska nema jasnu stambenu politiku te i gradovi moraju dati svoj doprinos u rješavanju stambenih pitanja pogotovu mladih," rekao je zagrebački gradonačelnik.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dodao je kako postoji zamisao da država preuzme financiranje plaća odgojiteljica u vrtićima, a novac koji su za to izdvajali gradovi usmjerio bi se u razvoj gradova.

Tomašević je također ocijenio da se gotovo u svakom području dolazi do saznanja o neredu prošle vlasti, što ga zapanjuju te kako je ocijnio, nije lako mijenjati stvari u Hrvatskoj. "Postoje stvari o kojima ne možemo govoriti, jer su poslovna tajna ili je riječ o istragama pa su to pravosudne tajne," rekao je Tomašević.

Puljak i Tomašević u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Na pitanja novinara je li današnji sastanak početak koalicije stranke Centra kojoj je Puljak predsjednik i Možemo čiji je predsjednik Tomašević, obojica su odgovorila da su se danas sastali kao gradonačelnici dvaju gradova, a ne kao stranački čelnici. "Sad smo trenutno usmjereni na suradnju između gradova, a hoće li biti političke suradnje - doći će vrijeme i za to," rekao je Tomašević. Splitski gradonačelnik Puljak je rekao da stranke Centar i Možemo dijele isti sustav vrijednosti.

Puljak i Tomašević su sudjelovali i na današnjoj konferenciji za pokretanje inicijative Saveza za zelene gradove, u organizaciji Ministarstva energetike SAD-a, Globalnog energetskog centra Atlantic Council i Grada Splita, a u okviru Partnerstva za transatlantsku suradnju u području energije i klime (P-TECC). Na konferenciji je stotinjak sudionika iz Hrvatske i inozemstva.