KALIFORNIJSKI NAČIN

Legalizacija trave za manju moć narkokartela

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nijedna zemlja zasad, pa čak ni Nizozemska, nije legalizirala proizvodnju marihuane, ali za sve postoji prvi put, kojim je u ovom slučaju krenula Kalifornija, piše Newsweek

Teško nasilje kojim obiluje američko-meksička granica navelo je neke analitičare i političare da kažu da je vrijeme da Amerika legalizira travu kako bi se umanjila moć meksičkih narkokartela, a već se i ranije spominjalo da bi njezino oporezivanje izdašnije punilo državnu kasu.

Novcem od prodaje marihuane narkokarteli plaćaju režijske troškove, oružje i utjecaj, a riječ je o 20 do 50 posto njihove zarade, procjenjuju analitičari. No to bi se moglo promijeniti nakon glasovanja kalifornijskih birača u studenome o legalizaciji domaće proizvodnje i prodaje.

Prođe li taj prijedlog, Kalifornija bi mogla postati glavni dobavljač droge za SAD, što bi definitivno umanjilo moć narkokartela, jer bi cijena droge unaprijed bila manja za 80 posto zbog oporezivanja, procjenjuje George W. Grayson, profesor javnog upravljanja.

Naravno, stvarni bi učinak ovisio o stopi oporezivanja, pa tako stopa od 50 dolara po unci ne bi učinila visokokvalitetni kalifornijski kanabis troškovno konkurentnim meksičkom, dok bi niže stope mogle značajno smanjiti kartelski udio na tržištu. Ne bi karteli ostali bez posla jer su tu i kokain i heroin, ali moć bi im bila umanjena.

Inače, u kalifornijskom gradu Oaklandu, poznatom i kao 'silikonska dolina trave', Gradsko je vijeće već legaliziralo industrijski uzgoj marihuane u medicinske svrhe, a do sljedeće bi godine u tom gradu trebale biti izdane i dozvole za industrijski uzgoj te marihuane u privatne svrhe, prenosi MSNBC.

Odluka je donesena upravo zato da se s tržišta ukloni ilegalne uzgajivači i potiče legalne, a da država ima korist u vidu oporezivanja, čime bi se smanjio kriminal, ali i povećalo kvalitetu marihuane i smanjilo njezinu cijenu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi