HRANE IMAJU, ZALIHE GORIVA NA IZMAKU

Led zarobio Hrvate na brodovima u Ukrajini i Rumunjskoj

07.02.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Konvoji i posada brodova Dunavskog Lloyda iz Siska, najvećeg hrvatskog riječnog brodara, koji su zbog velikih hladnoća zarobljeni na Dunavu nedaleko od Beograda, na sigurnom su, no te sreće nisu njihove kolege na brodovima okovanim ledom u Rumunjskoj i Ukrajini. Hrane imaju dovoljno, ali zalihe goriva su pri kraju

Situacija s tri konvoja sisačkog brodara, koje je led zaustavio na Dunavu u Rumunjskoj i Ukrajini, nije nimalo obećavajuća, a ukoliko se vremenske prilike ne poboljšaju u idućih tjedan dana i u pomoć im ne priskoče ledolomci, stanje će postati alarmantno.

'Zasad se s našim konvojima na rumunjskom i ukrajinskom dijelu Dunava ništa ne može napraviti. Brodovi stoje na istom mjestu dokle su mogli i doći, jer nizvodna i uzvodna plovidba nije moguća zbog velikih ledenih površina. Dunav je na tom mjestu zaleđen od obale do obale u duljini 10-ak kilometara i proboj je jednostavno nemoguć', potvrdio je kapetan Velibor Gacik, direktor Dunavskog Lloyda.

Siščani su u svakodnevnom kontaktu s posadom, no dobrih vijesti nema. Situacija se dodatno pogoršava jer su najavljene niske temperature i idućih dana, pa posade čine sve da bi zadržale stvari pod kontrolom.

Ljudi su dobro i sigurni su, a hranu ćemo im moći dobaviti – preko leda ili čamcima. No problem postaje gorivo, jer cisterne ne mogu prići obali. Za još otprilike sedam dana imamo rezerve goriva, a poslije ćemo morati tražiti rješenja. Brodovi i dok stoje troše gorivo – za grijanje ili rad generatora', upozorava Velibor Gacik.

Konvoji Dunavskog Lloyda, koji su proteklih dana bili zarobljeni na srbijanskom dijelu Dunava, na sigurnom su. Jedan je konvoj ubačen u zimovnik i za njega neće biti opasnosti, drugi će biti osiguran tijekom dana, dok se za treći pregovara i traži mjesto u jednom od zimovnika da bi brodovi bili na sigurnom.

'Vremenska prognoza je loša pa se najavljuje da će i dnevne i noćne temperature biti u minusu. Stanje će se samo pogoršati i ne očekujemo ništa dobro', nije optimističan direktor Dunavskog Lloyda.

Na brodovima zarobljenim u donjem toku Dunava je 16 članova posade. Najviše strahuju od tzv. ledohoda, odnosno pokretanja ledene mase nizvodno Dunavom, koja za sobom može povući brodove, odnosno teglenice i potisnice. Nadaju se pomoći ukrajinskih i rumunjskih ledolomaca koji jedini mogu razbiti ledene površine i osloboditi konvoje.