pozdravlja odluku suda

Laušić očekivao pritvor za navijače: 'To je bio direktni napad na službene osobe na izvršavanju dužnosti'

24.05.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Mate Laušić, stručnjak za sigurnost, u emisiji Studio 4 je rekao kako je očekivao odluku suda da privedeni u navijačkom neredu dobiju jednomjesečni istražni zatvor s obzirom na težinu počinjenih dijela.

'Ovaj puta nije bio sukob navijačkih skupina pa da policija intervenira. Prvi puta su meta napada bili policajci. To je bio direktni napad na službene osobe na izvršavanju službene dužnosti', rekao je Laušić na HTV-u.

Dodaje kako je došla na vidjelo složenost problematike. Smatra kako se treba preustrojiti i policija i klubovi i HNS, ali i pravosuđe.

Ozren Biti, sociolog naglasio je u emisiji kako je ovo problem koji se ciklički ponavlja. Kako kaže, kada se on pojavi onda nastane medijska pomama i hajka. 'Mediji su opravdano zainteresirani, ali za nekoliko dana sve prođe i problemi se stave pod tepih zato što je puno teže stvari sustavno rješavati', govori i dodaje kako nema lakog rješenja.

Naglašava kako je potrebno napraviti distinkciju između navijača i huligana. 'Mi imamo Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima, ali on je neprovediv u nekim svojim dijelovima', rekao je i potkrijepio činjenicom da na stadionu ne smije boraviti osoba koja je u alkoholiziranom stanju više od 0,5 promila, međutim, postavlja se pitanje tko radi alkotestiranje.

  • +40
Sukob Torcide s policijom kod odmorišta Desinec Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Biti je istaknuo kako ova odluka da 43 huligana ostanu u zatvoru mjesec jest poruka ostalima, ali kako je nerealno očekivati da će ovakva odluka u potpunosti iskorijeniti nasilje koje više nije prisutno samo na stadionima.

Laušić je rekao da, ako će se prevencija oslanjati samo na represiju to neće biti dovoljno.