europska tužiteljica

Laptoš otkrila koliko je Ured zbog kojeg je pala Žalac pokrenuo istraga i naglasila da moguća šteta dostiže 7 milijardi eura

14.11.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Svega nekoliko mjeseci trebalo je novom Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj do prvih konkretnih rezultata - prva uhićenja i to odmah velike ribe - bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac i Tomislav Petric ravnatelj SAFU-a. Kada je u pitanju europski novac, ništa se ne prepušta slučaju

Iskusna tužiteljica, nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, danas europska tužiteljica u Uredu zbog kojeg mnogi u Hrvatskoj više neće mirno spavati u Točki na tjedan na N1 otkrila je kako rade i kome odgovaraju, koje su prevare na meti.

“Europski delegirani tužitelji u zemljama članicama postupaju sukladno nacionalnim zakonima”, rekla je, dodavši da se isto postupa i u slučaju Softver. Nadležan sud je Županijski sud u Zagrebu.

Neke predmete sami započinju, dok neke preuzimaju. “Postoje dvije vrste predmeta. Ured je nadležan za kaznena djela koja su počinjena od 20. studenog 2017. pa nadalje. Ured je osnovan u lipnju ove godine. Ako nadležno tužilaštvo ima predmet o radu, oni su nas dužni obavijestiti. Možemo donijeti odluku o evokaciji predmeta ili o nepreuzimanju predmeta”, rekla ja.

U slučaju Softver, postupanje je bio drugačije.

“U ovom predmetu zaprimili smo prijavu OLAF-a”, kaže. Prije toga Ured europskog javnog tužitelja o tom predmetu nije imao saznanja. “OLAF provodi administrativne postupke, nisu nadležni za kazneni progon počinitelja kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a”, dodala je Laptoš.

  • +11
Gabrijela Žalac dovedena na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

“Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionano tijelo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi”, pojasnila je kako postupa Ured europskog javnog tužitelja. Da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi, navela je Laptoš.

Istaknula je da su u ovom predmetu donijeli odluku o pokretanju istrage.

'Da smo predmet preuzeli od Uskoka radilo bi se o evokaciji. Mi smo pokrenuli istragu. EPPO ima dvije razine – centralnu u Luxemburgu i decentralizirane u zemljama članicama. Decentraliziranu razinu čine europski delegirani tužitelji, koji su potpuno neovisni od nacionalnih tužilaštva. Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a. To je samostalno, nadnacionalno tijelo EU-a. Uredba određuje da su države članice dužne osigurati support europskim delegirani tužiteljima, rekla je. “Moramo imati nacionalne asistente i to je na neki način prepušteno državama članicama. EPPO ne može zapošljavati ljude i osigurati prostor', kazala je Laptoš.

Rekla je da o postupanju Uskoka u predmetu Softver ne može govoriti.

“Pet država članica ne sudjeluje u radu Ureda. To je politička odluka svake države, o tome ne mogu govoriti. Ja sam izabrana putem natječaja”, pojasnila je Laptoš.

Stalno vijeće u kojemu su tri tužitelja nadzire njezin rad, imaju ukupno 15 stalnih vijeća, a proračun EPPO-a je 41,4 milijuna eura.

“Nemamo ni dovoljno osoblja, još zapošljavamo. Od 1. lipnja u Uredu je registrirano 1340 predmeta. Pokrenuto je 430 istraga. Potencijalna šteta dostiže 7 milijardi eura”, zaključila je Laptoš.