19 UBOJSTAVA PARTNERA

Lani policija prijavila 17.884 osobe zbog nasilja u obitelji

29.05.2012 u 16:55

Bionic
Reading

Prema Izvješću o radu za 2011. godinu Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u Hrvatskoj je lani zabilježeno 19 ubojstava partnera. Od 19 ubijenih osoba, 12 su bile žene koje su ubili muški članovi obitelji, a sedam je ubijenih muškaraca. Četiri žene ubili su njihovi sinovi, dvije je ubio suprug, tri izvanbračni partneri, jednu bivši izvanbračni drug, jednu ženu šogor, dok je jednu ženu ubila njezina snaha

Još jedan nasilnik, ovaj put 31-godišnjak s područja općine Suhopolje, napao je nevjenčanu 23-godišnju suprugu koja se u borbi za goli život, iako ozlijeđena, jedva istrgnula iz njegovih ruku.

Muškarac je prošloga četvrtka, zbog nesuglasica u braku, pod utjecajem 0,6 promila alkohola u krvi, u kući napao ženu koju je više puta udario u glavu, a odmah potom počeo ju je gušiti.

'Prilikom liječničkog pregleda utvrđeno je da je 23-godišnjakinja zadobila ozljede glave. Protiv 31-godišnjaka slijedi kaznena prijava zbog nasilja u obitelji', kaže o još jednom u nizu nasilja u obitelji Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske.

Prema Izvješću o radu za 2011. godinu Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u Hrvatskoj je lani zabilježeno 19 ubojstava između partnera. To je 39,6 posto od ukupnog broja ubojstava kojih je lani u Hrvatskoj evidentirano 48. Od 19 ubijenih osoba, 12 su bile žene koje su ubili muški članovi obitelji, a sedam je ubijenih muškaraca. Četiri žene ubili su njihovi sinovi, dvije je ubio suprug, tri izvanbračni drugovi, jednu bivši izvanbračni drug, jednu ženu šogor, dok je jednu ženu ubila njezina snaha. U istom razdoblju od ukupno 123 pokušaja ubojstva, 31 se zbilo između članova obitelji. U Izvješću pravobraniteljice stoji da je s obzirom na spol struktura 31 žrtve ubojstava u pokušaju sljedeća: 23 oštećene osobe su muškog spola, a osam ženskog. Od 23 muškarca, njih 16 je bilo žrtvama muškog člana obitelji, a sedam bračnih ili izvanbračnih supruga.

Policija je prošle godine, piše Glas Slavonije, otkrila i kazneno prijavila 278 osoba zbog 875 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Pritom je oštećeno 910 osoba, od čega je 747 osoba ženskog spola, što predstavlja udio od 82 posto u ukupnom broju oštećenih osoba. S obzirom na dob oštećenih, 30 ili 3,3 posto su djeca i maloljetne osobe.