bivši ministar

Lalovac: Reforma ishitrena i podsjeća na ono što je radio Sanader

03.05.2023 u 14:28

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik i bivši ministar financija Boris Lalovac osvrnuo se u srijedu na najavu porezne reforme i podizanje plaće, ocijenivši da je riječ o zadiranju u mirovinski sustav neozbiljno, a čitav model ishitren i podsjeća na ono što je radio Ivo Sanader

„Znamo da nam stvarno nedostaje novaca u mirovinskom sustavu i da je, kada se dogodi recesija, uvijek pitanje isplata mirovina. I sada otvarati još veću rupu u mirovinskom sustavu, a ne znamo što će biti za godinu dana, neozbiljno je zato što je mirovinski sustav uvijek bio zadnja brana kod svih ministara financija da su mirovine sigurne", ocijenio je Lalovac.

Riječ je, kaže, o konfuznom modelu i, iako još nemamo dovoljno informacija, to što izlazi u javnost je apsolutno neozbiljno za takav komplicirani i sveobuhvatni zahvat.

Ustvrdio je da postoji i ozbiljan problem s II. mirovinskim stupom.

Mjesečno nedostaje oko dvije milijarde kuna, samo se sad iz PDV-a puni mirovinski sustav, i ok, sada se to može pokrpati zbog tolikog PDV-a. Međutim, što kad padne potrošnja, što će se onda događati?, upitao je.

Rekao je da ne vidi razlog za proširivanje mirovinskog sustava i produbljivanje krize kada su tako ekstremna inflatorna očekivanja.

Nažalost, to je jedna kratkoročna odluka, koja nema ekonomsku logiku, kazao je, ocijenivši takvo rješenje ishitrenim.

Nemojmo zaboraviti, kaže, kretanje prihoda je puno brže i ima država puno više od PDV-a, svake godine država ima milijardu eura više od PDV-a i onda kažu da su 'lokalci' nešto dobili. To su minorna povećanja u odnosu na PDV-a i ekstra dobit, upozorio je, uz ocjenu da je to slično onome što je radio Ivo Sanader.

„Dok nam ide, ide. Već viđeno”, zaključio je Lalovac.