ODVJETNIK: NIJE NIŠTA PREKRŠIO

Laco opet pod povećalom USKOK-a, hoće li ga vratiti u pritvor?

19.11.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Sporno pojavljivanje Mire Lace, pročelnika Ureda zagrebačkog gradonačelnika u Gradskoj upravi, o čemu je tportal prošlog petka pisao, potaknulo je USKOK da ponovno dovede u pitanje je li Laco prekršio mjere koje mu je sud odredio puštajući ga iz pritvora. USKOK je, doznajemo, od gradske uprave tražio očitovanje o Lacinoj ulozi na tom događanju, ali i informacije o tome s kim je Laco razgovarao

Fotografija Mire Lace, osumnjičenika u aferi Agram koji je iz pritvora pušten uz jamčevinu od sto tisuća kuna i određene uvjete, u auli Gradske uprave prošlog je petka i službeno objavljena na Facebook profilu zagrebačkog gradonačelnika.

Laco je bio na otvaranju izložbe fotografija u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Stajao je uz gradskog pročelnika za financije Slavka Kojića i zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek. USKOK provjerava je li Laco prekršio uvjete pod kojima je pušten na slobodu, među kojima je zabrana obavljanja poslova pročelnika Ureda gradonačelnika te zabranu približavanja svjedocima.

Švaljek: Tada je bio na godišnjem odmoru

'USKOK je tražio odgovor na pitanje što je Laco radio u Gradskoj upravi. Laco je bio na toj izložbi za Vukovar i u tada je službeno bio na godišnjem odmoru', rekla je za N1.


Lacin odvjetnik Juro Martinović tvrdi kako USKOK neće utvrditi nikakvu osnovu za to da od suda traži ponovno pritvaranje Lace. Kaže da je dobio popis od 28 svjedoka s kojima ne smije 'uspostavljati i održavati vezu'. To, kaže, ne znači da ih ne smije slučajno susresti. Da je sud to htio, Laci bi odredio zabranu približavanja svjedocima. Doznajemo kako pak među tih 28 svjedoka nije Slavko Kojić s kojim je Laco bio na izložbi.


'Nema nikakve mogućnosti da se takvo što dogodi, da USKOK zatraži od suda novu odluku o pritvoru. Nitko upućen u proceduru kaznenog prava, osim ako se ne ide na laganu dozu šikaniranja, ne bi to tražio, jer Laco nije prekršio tim pojavljivanjem uvjete ukidanja pritvora', objašnjava Martinović za tportal.

Devčić: Nismo ništa dobili

Od glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića doznajemo kako na taj sud nije stigao zahtjev USKOK-a da sudac istrage ponovno propita je li Laco prekršio uvjete pod kojima je pušten na slobodu.


Tvrdi da Laco dolaskom na otvaranje izložbe nije prekršio ni drugu mjeru opreza, a to je zabrana obavljanja poslova pročelnika Ureda gradonačelnika. 'On je došao ondje kao branitelj, i to na poziv prijatelja. Njegova funkcija ne podrazumijeva protokolarne stvari. Ova je mjera osmišljena kako bi ga se spriječilo u počinjenju službeničkih kaznenih djela. Pa što je mogao na izložbi napraviti?!' pita se odvjetnik i dodaje da mu je sud mogao onda odrediti zabranu prilaska zgradi Gradske uprave.

Podsjetimo, USKOK je već predlagao sudu da Lacu vrati u pritvor, i to nakon Lacinog intervjua Večernjem listu u kojem je rekao kako bi ponovno ponovio to što mu se stavlja na teret. Laci se na teret stavlja da je u nekoliko navrata omogućio korištenje službenog automobila Grada u neslužbene svrhe čime je počinio štetu od 18 tisuća kuna.

Sudac istrage Zvonko Posavec odbacio je zahtjev USKOK-a, ali je Laci izrekao strože mjere, zabranu uspostavljanja i održavanja veze sa svjedocima te zabranu obavljanja poslova pročelnika.