saborska fotelja je njegova

Kuščević se vraća u Sabor, evo zašto ga stranka ne može natjerati da se odrekne mandata

10.07.2019 u 22:39

Bionic
Reading

Nakon što je razriješen funkcije ministra uprave Lovro Kuščević vraća se u Sabor. No u javnosti su se već pojavili komentari može li on biti dovoljno dobar za zastupnika, ako već nije za ministra

Kuščević je, prema Zakonu o izborima zastupnika u Sabor, imao rok od osam dana za aktivaciju mandata, a to je napravio odmah u srijedu ujutro. Mandat će mu automatizmom biti aktiviran za osam dana, odnosno 18. srpnja.

No neki su već problematizirali njegov povratak u Sabor te se pitaju - ako Kuščević nije dovoljno dobar za ministra i političkog tajnika Sabora, kako može biti dovoljno dobar za saborskog zastupnika?

Iako je premijer Andrej Plenković svojom odlukom mogao razriješiti Kuščevića s mjesta ministra, saborski mandat mu ne može oduzeti. Sam Ustav propisuje da saborski mandat nije obvezujući. To prije svega znači da zastupnik može glasati prema svojoj slobodnoj volji te da mandat ne pripada stranci koju zastupa, odnosno da ga stranka ne može smijeniti u slučaju da glasa protivno njenoj volji.

Drugim riječima, Kuščevića bi HDZ mogao maknuti iz Sabora samo ako se on sam odluči na to. Zakon o izborima zastupnika u Sabor jasno propisuje u kojim slučajevima mandat može prestati prije isteka vremena, a to je u slučaju da sam zastupnik da ostavku, smrću zastupnika ili ako zastupnik pravomoćno bude osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

S pitanjem je li Kuščević dovoljno dobar za saborskog zastupnika jučer se suočio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 'Dobro znate da je mandat svakog zastupnika njegov mandat i nije isto biti ministar u Vladi i politički tajnik i saborski zastupnik. Zastupnike u Saboru biraju građani', poručio je Jandroković.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Naravno, postoji mogućnost internog dogovora između stranke i Kuščevića da on sam podnese ostavku. Takvo pitanje je dočekalo i Jandrokovića. 'Ima zastupnika i lokalnih dužnosnika koji imaju puno težu situaciju nego što je ima Lovro Kuščević, pa su na svojim pozicijama. Smatram da se nisu stekli uvjeti da bi se išlo s takvim drastičnim rješenjima u slučaju Lovre Kuščevića', poručio je Jandroković, objasnivši da se kod Kuščevića još uvijek radi o medijskim napisima i da nema pravomoćne presude.

U slučaju Kuščevića, prema medijskim napisima, USKOK zasad provodi samo izvide. Kada je spominjao neke druge zastupnike, Jandroković je vjerojatno na umu imao neke svoje kolege. Primjerice, potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić protiv sebe ima i istragu DORH-a. Tu je i Branimir Glavaš, kojem se sudi za ratni zločin. Aktivni sudski postupak vodi se i protiv Tomislava Sauche u aferi Dnevnice.

Dokaz da zastupnicima mandat ne može nitko oduzeti su i neki primjeri iz prošlosti, ali aktualni saziv. Primjerice, Ivo Sanader i Jadranka Kosor ostali su saborski zastupnici iako su izbačeni iz matične stranke HDZ-a. Dobar dio SDP-ovih zastupnika iz aktualnog saziva, poput Milanke Opačić, Siniše Varge ili prije spomenutog Sauche, napustio je SDP, a iako su izabrani na njihovoj listi, stranka im nije mogla oduzeti mandat.