ostavka lovre kuščevića

Gotov sastanak u Vladi: 'Izbori će biti u listopadu iduće godine, a ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet'

09.07.2019 u 13:36

Bionic
Reading

Završio je sastanak između HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević sinoć podnio ostavku. Nakon sastanka potvrđeno je da HNS unatoč nesuglasicama s HDZ-om ostaje u Vladi, te da o izvanrednim izborima nema govora.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics rekao je nakon sastanka da će parlamentarni izbori biti održani u listopadu iduće godine, dakle kada je i termin za redovite izbore. Kazao je i da odnosi između HDZ i HNS više nikad neće biti dobri kao nekada, ali da će ostati dovoljno dobri da se koalicija ne raspadne.

HSLS-ov Darinko Kosor rekao je kako je Kuščevićeva ostavka očekivana i da se već deset dana znalo da će je dati. 'Mogao je dati ostavku prije tjedan dana', rekao je Kosor i dodao kako su parlamentarni izbori uvijek realna opcija, ali kako ne mogu biti održani prije desetog mjeseca.

Kosor smatra da nekorektni partneri, misleći pri tome na HNS, iz Vlade trebaju otići po svaku cijenu: 'Prije dva tjedna rekli smo da treba doći do resetiranja, a sada je idealna prilika jer ima još netko od ministara koji bi trebao otići.' Nakon sastanka, Kosor je rekao da je zadnji puta da im HNS i SDSS sole pamet u koaliciji. 'Danas nisu tražili ništa, ni HNS ni njihovi pomagači u SDSS-u', rekao je Kosor.

Šef Sabora Gordan Jandroković rekao je kako postoji suglast da Vlada mora odraditi mandat do kraja, unatoč nesuglasnostima. 'Mi smo odluku o Kuščeviću donijeli autonomno, smatram da je HNS samo otežao situaciju, jer je njihovo ponašanje protumačeno kao ultimatum. O takvim stvarima mi ne bi odlučivali pod pritiskom partnera, HNS nas nije ucijenio, odluka je autonomna', rekao je Jandroković te nastavio:

'HNS nije bio fer, međutim njihovo postupanje nije utjecalo na našu odluku. Idu predsjednički i parlamentarni izbori, svaka stranka želi iskazati svoje programe. Ako HNS iziđe iz okvira u kojima se to radi, HDZ će sigurno odgovoriti'.

Ime novog ministra, dodao je, moglo bi biti poznato do petka, dok će se zamjena za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić odrediti ove jeseni.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak po sastanku je kratko rekao da liberalnoj stranci poput HNS nitko ne smije uzeti pravo na stav nakon što je upitan kako komentira zamjerke koje su im uputili ostali koalicijski partneri. Upitan je li na sastanku bilo riječi o savjetniku Željku Holiku, Vrdoljak je odbacio kako to nitko nije ni spomenuo.

'Nisam ničiji branitelj, samo nisam pobornik lova na vještice, hajke i proganjanja bilo koga dok se to ne utvrdi, bilo da se radi o Lovri Kuščeviću, bilo o nekom drugom', rekao je uoči sastanka koalicijskih partnera Milijan Brkić te zaključio: 'Stranka je jedinstvena, dozvolite da najprije odradimo sastanak.'

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je kako je ostavka ministra Kuščevića dobar potez te kako HNS nastavlja razgovore s HDZ-om po pitanju daljnjeg rada: 'Bilo je puno hrabrije ući u ovu Vladu, nego što bi bilo izići iz nje.'

  • +3
Sastanak u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pojasnio je i kako je dao otkaz Željku Holiku, čovjeku koji je radio kao njegov, ali i kao savjetnik ministra Kuščevića: 'Nisam bio zadovoljan njegovim rezultatom. Razlog je bio taj što je došao iz Agencije za investitore, a nije napunio gospodarsku zonu u Osijeku, pa je dobio otkaz.'