BAKTERIJE I ALGE

Kupači, oprez! Najveće plaže na Jarunu nisu za kupanje

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 24.04.2018 14:03
  • Objavljeno 24.04.2018 u 14:03
Ljeto na Jarunu

Ljeto na Jarunu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Analiza vode na jezeru Jarunu pokazala je da se ne preporučuje kupanje na tri lokacije. Uzorci vode uzeti su 156 puta na 16 lokacija u periodu od ožujka do rujna 2017., a uzorkovanje je obavljeno i ove godine te je zaključak da se dolaskom ljeta očekuje cvjetanje, odnosno povećanja broja algi i dodatno smanjenje kvalitete vode

'Pio sam vodu s Bundeka, sad ću se i na Jarunu okupati prije ljeta.' Tako je uoči kupališne sezone 2015. godine govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bilo je to netom nakon što je analiza vode Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar pokazala da se ne preporučuje kupanje na dvije lokacije, Malom jezeru i Otoku Univerzijade. Razlog su bile velike koncentracije bakterija Escherichia coli i enterokoka.

Bandić se tada na Jarunu nije okupao, a tri godine kasnije uoči nove kupališne sezone situacija nije ništa bolja. Štoviše, lošija je jer je analiza za prethodnu sezonu pokazala da voda nije za kupanje na tri lokacije - Malom jezeru, Otoku Univerzijade i Velikom jezeru.

  • +5
  • +2

Ljeto na Jarunu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kupati se, ako baš želite, možete na otoku Veslača i otoku Trešnjevka, ali i na svim plažama jezera Bundek, za koji je analiza pokazala da mu je voda bitno čišća, ali u prosjeku i dva stupnja hladnija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!