vodostaj u gradu ne stvara probleme

Kupa u Karlovcu dosegnula osam metara, Vakula dao prognozu za sljedeće dane

18.09.2022 u 09:26

Bionic
Reading

U Karlovcu je Kupa u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju, na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

  • +17
Visoki vodostaji Kupe i Korane Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

“Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više”, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom jučerašnje večeri ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru došlo do sekundarnog vala, jer je obilna kiša nastavila padati, te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Meežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.

Vakula: Kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine

'Ovoga rujna kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine. Nakon mjestimičnih rekorda u dnevnoj količini oborine početkom mjeseca, jutros su motritelji DHMZ-a zabilježili nove, još češće rekorde, premda mjerenja postoje dugi niz godina, ponegdje još od sredine prošloga stoljeća, kao primjerice u Ogulinu, gdje su jutros izmjerili 122 litre kiše po četvornome metru - najveću ikad izmjerena dnevnu količinu oborine na toj postaji.

Manje, ali također ekstremno izmjereno je i u Kutini - 92 litre, a još više u Delnicama - 141 litra te najviše u Crnom Lugu kod Risnjaka - čak 192 litre. Srećom, sljedećih će dana kiša većinom izostati ili će je biti samo rijetko i u malim količinama, a ni bura neće biti tako jaka kao danas, kada je u najvišem gorju pao i prvi snijeg nakon ljeta', rekao je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.