REKORDNA RAZINA

Vodostaj Kupe u Karlovcu prije ponoći iznad 760 centimetara - proglašene izvanredne mjere obrane od poplave; Korana 'u žutom'

17.09.2022 u 20:21

Bionic
Reading

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u subotu navečer kako je Kupa dosegla rekordne razine vodostaja od 1966., no istaknuo je kako njen vodostaj, čije se najviše razine tek očekuju, ne donosi ugrozu. Ipak, vodostaj Kupe u Karlovcu u 21 sat probio je granicu od 750 centimetara - proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave, što označava narančasta boja na prikazu vodostaja Hrvatskih voda

“Gotovo 300 mm oborina palo je u gornjem toku sliva rijeke Kupe, što je izazvalo naglo povećanje razine vodostaja”, rekao je Đuroković za Dnevnik HRT-a.

U 21 sat izmjereni vodostaj Kupe u Karlovcu iznosio je 755 centimetara, u 22 sata 759, u 23 sata 763 centimetra. Također, rijeka Korana sa 684 centimetara u 23 sata ušla je u 'žuto' - redovne mjere obrane od poplava.

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / Cropix

To se i očekivalo, a prema drugim najavama iz Hrvatskih voda vodostaj ipak više ne bi trebao puno rasti pa se očekuje, ako su takve prognoze točne, da daljnjih većih problema ipak neće biti, izvještava KAportal, podsjećajući da se krajnji stupanj uzbune, odnosno izvanredno stanje, proglašava ukoliko vodostaj Kupe u Karlovcu dosegne 830 centimetara. Rekordan vodostaj u povijesti mjerenja bio je 872 centimetra, 1. lipnja 1939. godine.

Đuroković isitče da nema razloga za brigu jer ti vodostaji “neće ništa ugroziti”.

“Ogromne količine oborine dogodile su se na slivu rijeke Kupe, no na neki način su spavale Mrežnica i Korana, što je doprinijelo da relativno bezbrižno podnesemo ovaj vodni val”, rekao je.

Istaknuo je da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina.

  • +17
Visoki vodostaji Kupe i Korane Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Poručio je i kako su vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda na terenu u tri županije, no da se svugdje uspješno brane od poplava. Također, na Banovini je u tijeku postavljanje boks-barijera, jer se sutra navečer tamo očekuje dolazak vodenog vala iz Karlovca.

“Mi smo išli polako gledati prema Banovini, gdje imamo nasipe u rekonstrukciji, a ovaj vodni val iz Karlovca će sutra negdje oko večeri doći u punoj snazi na područje Petrinje i Siska, gdje radimo rekonstrukciju nasipa”, rekao je Đuroković i poručio da će i tamo spremni dočekati vodeni val.

  • +5
Vodostaj Save u Zagrebu je vrlo visok Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije u subotu je navečer s predstavnicima općina i gradova zahvaćenih problemom visokih voda Kupe i Dobre održao tiskovnu konferenciju s koje su poručili građanstvu da se "veći problemi od dosadašnjih više ne očekuju".

Kupa u Karlovcu je u 20 sati mjerila 749 cm, što je samo jedan centimetar niže od razine kada se proglašavaju “izvanredne mjere obrane od poplave”.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se u idućih nekoliko sati očekuje vrhunac vodnog vala u Karlovcu, a koji ne bi trebao biti puno iznad 750, tek koji centimetar više, “te se ne očekuju veći problemi”. A probleme imaju gradovi Karlovac, Ozalj i Ogulin, te općine Kamanje i Žakanje, s tim da je najteže je stanje u Ozlju.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Kako je rekla članica Stožera gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, tridesetak vatrogasaca pruža pomoć građanima koji su cestovno potpuno odsječeni od ostatka grada, a to su sela Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi. Tamo je osam poplavljenih kuća, a u još desetak kuća su poplavljeni podrumski i garažni prostori.

Ozaljski most na Kupi prema Hidrocentrali nije zatvoren, smatra se da je siguran, iako su naplavine “ogromne”, jer su statičari procijenili da će sve biti u redu i da s uklanjanjem naplavina treba pričekatid dok se Kupa ne smiri, rekla je gradonačelnica Bošnjak i naglasila da je karlovačka Ispostava Hrvatskih voda već obećala pomoć u čišćenju Kupe uz most.

Voda za piće je u redu, a povremeni i česti su nestanci električne energije zbog jučerašnjeg jakog nevremena, koje je posebno zahvatilo Jaškovo, Slapno i Vrhovac, također dijelove Grada Ozlja.

U Ogulinu se rješava problem izlijevanja Dobre na prometnice i obrana osam kuća, u Karlovcu su se obranile neke prometnice od izlijevanja Kupe, a za promet su zatvorene samo dvije lokalne ceste, na Gradcu i na Brodarcima.

Načelnica Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo što glavne prometnice nisu poplavljene, da vatrogasci uspješno interveniraju za obranu dviju lokacija u kojoj su ugrožene obiteljske kuće, ali je Karlovčane pozvala na iznimni oprez u zonama rekonstrukcije vrelovoda Toplane, jer su iskopi puni vode.

Županica Furdek Hajdin je podsjetila da je dio sustava obrane od poplava završen, a da su se na ugroženom djelu u Koritinji i na Brodarcima učinkovitima pokazale “interventne protupoplavne barijere” punjene vodom.

U ime Hrvatskih voda je voditeljica karlovačke Ispostave Biljana Željeznjak rekla da se uskoro očekuje stagnacija i pad vodostaja na Dobri u Ogulinu, da se stanje stvari ni u Karlovcu neće značajnije promijeniti tijekom noći i da sutra slijedi smirivanje.

Naglasila je da na “konačno povoljno stanje utječe i činjenica da Mrežnica i Korana nisu u znatnom porastu”.