vrhunac vodnog vala

[FOTO/VIDEO] Uz rekordne padaline izlila se Dobra; Kupa poplavila podrume u Ozlju; kaos u Petrinji - prokišnjavaju kontejneri, voda ulazi i kroz pod

17.09.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Čelništvo Hrvatskih voda je na sastanku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama u subotu u Delnicama izvijestilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stupnja zaštite od poplava. Izlila se i Dobra u Ogulinu, Državni hidrometeorološki zavod javio je, neslužbeno, da je na nekim postajama zabilježena rekordna dnevna količina oborine za rujan, a u Ogulinu čak i apsolutni dnevni rekord za tu postaju otkad postoje mjerenja

U nižim dijelovima Ozlja Kupa se izlila po prometnicama, poljima, vrtovima te ušla u podrume mnogih kuća no uzvodno u Kamanju dolazi do stagnacije razine vode te je izgledno da je vrhunac vodnog vala blizu i da vodostaj više neće znatno rasti, doznaje se u tamošnjem Stožeru civilne zaštite.

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / Cropix

Načelnik Stožera Stjepan Basar izjavio je Hini kako vodni val upravo prolazi Ozljem te dolazi do zatvaranja cesta.

Iako u 13 sati, u odnosu na stanje u podne, Kupa na mjernoj stanici u Kamanju nije narasla iznad 641 centimetra, već samo nizvodno prema Karlovcu, u Brodarcima za sedam centimetara, u 14 sati je u Kamanju vodostaj bio 29 centimetara viši.

"Sada se još može proći samo od Ozlja do Karlovca te od Ozlja do Krašića preko Vrhovca. Kupa se izlila na ceste sela Trg, Levkušje, Zorkovac, kao i od Ozlja prema Kamanju i Jurovskom Brodu”, kaže Basar.

  • +17
Visoki vodostaji Kupe i Korane Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Most kod Hidrocentrale još je prohodan, oko 10 je centimetara je do razine kolnika i samo je pitanje vremena kad će i on biti poplavljen, dodaje.

Ističe kako takva situacija nije viđena od šezdesetih godina prošlog stoljeća no da su sve službe na terenu a vatrogasci pomažu ljudima s ispumpavanjem vode i vrećama s pijeskom.

Zbog obilnih kiša i porasta vodostaja Kupe stotinjak vatrogasaca postavlja u dva karlovačka predgrađa, u Koritinji i u Brodarcima, brane od spremnika punjenih vodom, a u pomoć su im došli i vatrogasci iz Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Barilovića, Draganića, Ribnika i Cetingrada te iz Međimurja.

Naime, kako stoji u priopćenju glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića sedam je vatrogasaca s tri vozila stiglo u Karlovac iz Međimurske županije i to po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Na području Ozlja 15 vatrogasaca angažirano je na ispumpavanju vode iz objekata, a trenutno na području Levkušja grade zečji nasip oko 10-ak kuća.

Na sjevernom dijelu Karlovačke županije vodostaj je sada u stagnaciji. U Kamanju je tijekom jutra 10-ak vatrogasaca postavilo zečje nasipe oko nekoliko kuća, a u Žakanju 25 vatrogasaca također su zečjim nasipima zaštitili objekte, ali bilježe i intervencije ispumpavanja vode iz objekata.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika i danas pruža pomoć u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje dva vatrogasca i jedno vozilo JVP grada Karlovca i jedan vatrogasac s jednim vozilom JVP Ogulin saniraju posljedice nevremena u Čazmi.

  • +5
Vodostaj Save u Zagrebu je vrlo visok Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Stanje u Ogulinu

"Oguline, drži se", objavio je na svom profilu gradski vijećnik Marin Puškarić (Domovinski pokret) uz fotografije razorne poplave u Ogulinu. I drugi građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije poplavljenih prometnica i dvorišta.

Kiša ne prestaje raditi probleme u kontejnerskom naselju u Petrinji. Još je u petak nekoliko kontejnera počelo prokišnjavati. U nekima voda ulazi kroz pod. Kontejneri se privremeno popravljaju, a gradonačelnica tvrdi kako će ih sanirati, javlja Dnevnik.hr.

U Petrinji su problema imali i s poplavljenim cestama, a voda je prodrla i u nekoliko objekata, no sve je riješeno. Stanje danas nije alarmantno, ali sve službe su i dalje u pripravnosti.

"Plahta je mokra, sve je mokro. Možete popinuti tko hoće, voda curi. Tu nam je soba, tu spava mali, tu ja i muž. Katastrofa", rekla je Višnja Jurić pokazavši ekipi Dnevnika Nove TV kako izgleda život u kontejneru za vrijeme velikih oborina.

"Izvana se odlijepila lajsna od kontejnera i tak nam sad unutarnja se odvaja i ulazi voda u kontejner", pojasnila je Dajana Panežić.

Stanje u Primorsko-goranskog županiji

Sve službe su na terenu i prate situaciju a cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka, utvrđeno je na sastanku čelništva Hrvatskih voda, Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i državnih službi.

Na sastanku su sudjelovali župan Zlatko Komadina, načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac i pročelnik Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Matko Škalamera, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

“Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti”, rekao je tom prigodom župan Komadina, kako stoji u priopćenju PGŽ.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Gradonačelnica Mihelčić istaknula je da su nastale velike štete od poplava na cestama koje vode do manjih naseljenih mjesta te otežavaju obilazak obitelji i starijih. Kako je većinom riječ o nerazvrstanim cestama, što je trošak Grada Delnica, izrazila je bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. Točna procjena očekuje se u ponedjeljak, navela je gradonačelnica.

Župan Komadina dodao je kako će se županijske ceste dovesti u redovno stanje i - iako se neće proglašavati elementarna nepogoda - Županija je spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji. “Radi se o velikom broju kilometara, mnogo naselja i malo stanovnika, ali mora postojati prohodnost”, rekao je župan, naglašavajući da ovakva situacija s poplavama nije bila u posljednjih dvadesetak godina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da su u Karlovcu proglašene redovne mjere obrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo. "U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine oborina što je rezultiralo iznimno visokim vodostajem rijeke Kupe koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dosegnuo i povijesne maksimume. Ti su vodostaji rezultat i klimatskih promjenama koje se događaju diljem svijeta", naglasio je Đuroković.

Sudionici sastanka potom su obišli poplavljeno područje u dolini Kupe kod mjesta Kuželj i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je poplavljen postav Prirodoslovnog muzeja.