NEPOŽELJAN SCENARIJ, ALI...

Kukuriku koalicija stabilna na vlasti i bez Milanovića

02.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Smjena Zorana Milanovića s mjesta predsjednika SDP-a te mjesta premijera, pad Vlade i prijevremeni izbori – najcrnji su scenariji o kojima se špekulira otkada je u javnost s optužbama protiv prvog čovjeka Vlade izašao bivši ministar financija Slavko Linić. Iako bi i on, kako je rekao u jednom intervjuu, volio vidjeti prijevremene izbore, čini se da taj scenarij ipak nećemo gledati

Već u subotu, kada SDP održi sjednicu svog Glavnog odbora, moglo bi se znati hoće li SDP-ovci neskloni Milanoviću potezati pitanje njegovog odlaska. Naime sasvim je jasno da će članovi Glavnog odbora morati povesti raspravu o optužbama koje je iznio bivši ministar financija, no pitanje je mogu li Linićevi podupiratelji skupiti dvotrećinsku većinu glasova Glavnog odbora, koliko je potrebno za izazivanje novih izbora za predsjednika stranke.

Ukoliko se ipak dogodi da Milanović bude smijenjen s mjesta predsjednika SDP-a, to još uvijek ne znači da će se ostvariti najgori scenarij za SDP i Kukuriku koaliciju. Teoretski, iako je takva opcija malo vjerojatna, može doći do dogovora unutar SDP-a i Kukuriku koalicije prema kojem bi se Milanovića ostavilo da bude premijer do kraja mandata dok bi na čelu SDP-a bio netko drugi. Realnija je ipak opcija prema kojoj bi nakon gubitka čelnog mjesta u stranci Milanović bio primoran na ostavku u Vladi.

Prema Zakonu o Vladi, ostavka premijera ujedno znači ostavku Vlade. Iako se formalno taj čin računa kao pad Vlade, on ne znači i odlazak Kukuriku koalicije s vlasti. Pouzdaju se u to i SDP-ovi koalicijski partneri, iako službeno imenom i prezimenom nitko ne želi komentirati sukob Milanović - Linić.

'Nadam se da će se u subotu Leko i ekipa založiti za to da se stvari mirno rasprave', kaže nam dužnosnik iz HNS-a koji je želio ostati anoniman. Naime u toj stranci još uvijek smatraju da bi se stvari u SDP-u mogle smiriti i pritom podsjećaju da Kukuriku koalicija ima odgovornost ne samo prema svojim biračima, nego prema svim građanima, za što se nadaju da će biti i na umu SDP-ovcima.

No ako zbilja dođe do Milanovićeve ostavke, u HNS-u ne strahuju. Naime ostavkom formalno pada Vlada i tada se, sukladno Ustavu, traži novi mandat. Predsjednik RH Ivo Josipović u tom slučaju provodi konzultacije s parlamentarnim strankama te 'povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika'.

'Mandataru je potrebno 76 potpisa zastupnika u Saboru. Predsjednik mora u tehničkom smislu odraditi cijelu proceduru konzultacija, no zasad ne smatram da ne bismo imali 76 potpisa', kaže nam naš izvor iz HNS-a.

Slična situacija se, podsjećamo, dogodila i kada je iz Račanove vladajuće koalicije izašao HSLS, nakon toga i IDS, a Vlada je formalno pala i kada je ostavku na mjesto premijera dao Ivo Sanader. Tada je mandat za sastavljanje Vlade tadašnji predsjednik Stjepan Mesić povjerio Jadranki Kosor jer je imala potporu HDZ-a i koalicijskih partnera u Vladi.

Međutim koalicijski partneri zasad ne vjeruju da bi se takav scenarij mogao ponoviti. Naime iako priznaju da ono što se događa u SDP-u utječe na Vladu, smatraju da je to prije svega unutarstranačka stvar.

'SDP-ovci će imati sastanak Glavnog odbora u subotu pa će se vjerojatno ondje morati riješiti stvari. Sigurno je da bilo kakvi sukobi ne pridonose stabilnosti rada bilo koje organizacije. Iz našeg kuta to je pitanje koje se mora riješiti unutar SDP-a. Željeli bismo da to prije raščiste kako bi se posvetili radu Vlade', kaže nam izvor iz IDS-a.

U najcrnji scenarij sumnja i politički analitičar Žarko Puhovski, govoreći da je budućnost Vlade dobra.

'Nema nikakvog problema za to da se izvrši rekonstrukcija premijera. No ne smatram da bi se toga prihvatio netko u SDP-u. Picula bi bio dobar kandidat, ali ne mislim da su u stranci spremni na promjene - naviknuti su na inertnost', kaže nam Puhovski.

Stoga je njegova prognoza da će Vlada 'odguliti' do kraja mandata te da cijeli obračun Linić - Milanović neće izazvati veće poremećaje. 'Opisao bih to onom - tresla se brda, rodio se miš. Mislim da položaj premijera neće biti ozbiljno ugrožen, a moguće je da i ne isključe Linića iz stranke', kaže Puhovski.