SLUČAJ 'HITNA'

Kujundžiću se opasno trese fotelja: Oporba spremna na opoziv, a i neki koalicijski partneri više ga ne brane

16.08.2018 u 20:49

Bionic
Reading

Ne ode li sam u sljedećih nekoliko dana, Most će u Saboru pokrenuti postupak opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića, najavio je to u srijedu čelnik Mosta Božo Petrov. U toj inicijativi mogao bi dobiti potporu većine oporbenih stranaka, no jezičac na vagi ipak će biti koalicijski partneri HDZ-a. Ako se njih pita, dojam je da Kujundžić nema više njihovu stopostotnu podršku

Iako u Saboru traje ljetna stanka, aktivnost bi se mogla zahuktati već sljedeći tjedan. Naime, nakon smrti mladića u Zaprešiću, koja je razotkrila probleme u funkcioniranju Hitne pomoći, sve je više kritika usmjereno prema ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Njegov odlazak s funkcije očekuju mnogi u oporbi, pa i Most čiji je čelnik Božo Petrov kazao kako će Kujundžiću dati nekoliko dana, a nakon toga će zajedno s oporbom pokrenuti opoziv ministra u Saboru. Kako doznajemo u Mostu čekaju rasplet situacije, a ovisno o tome razgovore s ostatkom oporbe pokrenut će sljedeći tjedan.

U maloj anketi tportala dobar dio oporbenih stranaka dao je do znanja da bi Most trebao dobiti i njihovu podršku. 'Kod glasanja o opozivu SDP će biti za opoziv, a o detaljima pripreme samog prijedloga će se još razgovarati', poručili su za tportal iz glavne oporbene stranke.

Mostovu inicijativu svakako će podržati i HSS.

>>> Dok je Hitna pokušavala spasiti mladića u Zaprešiću, u Jastrebarskom je umro drugi muškarac!

'Kujundžić nije sposoban voditi ministarstvo. Sve njegove izjave idu u smislu nerađenja. Ne znam kako je mogao ići na Veliku gospu u crkvu i na misu, te se predstavlja kao veliki vjernik, a dijete je umrlo praktički zahvaljujući zdravstvenom sustavu kojem je on na čelu. Da ima imalo morala i kršćanske skrušenosti dao bi ostavku', kazao je za tportal šef HSS-a Krešo Beljak.

'Kujundžić ne radi svoj posao, a zdravstvo ne funkcionira'

Za opoziv će glasati i GLAS. 'Otkad je postao ministar, Kujundžić ne radi svoj posao. Ovo je samo jedan u nizu problema u njegovom resoru. Opravdanje mu pritom ne može biti da liječnici odlaze van Hrvatske. On je veliki ignorant svog posla i problema, a problemi su gruda - kada se ona zakotrlja nastaje lavina. Kujundžić, pa i Plenković, ne mogu ignorirati da zdravstvo ne funkcionira', poručuje za tportal šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Sigurno nećemo glasati da Kujundžić ostane, kazao je za tportal glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić. 'Kujundžić je sramota za hrvatsko zdravstvo i nikada nije trebao postati ministar. Do sada nije dao nikakve bitne zakone u proceduru', poručio je Lukanić.

>>> Gradonačelnik: Za smrt mladića kriva je Hitna; Ministarstvo: Sve je bilo po pravilima struke

Ako se pita IDS, hrvatski zdravstveni sustav je u velikoj financijskoj, kadrovskoj i organizacijskoj krizi. 'Stalno upozoravamo na preopterećenost i nedostatak liječnika i zdravstvenog kadra, loše uvjete rada, zaduženost bolnica i duge liste čekanja, za što smatramo odgovornim u prvom redu ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji ne provodi prijeko potrebne reforme. Ključno pitanje je nefunkcioniranje sustava, a time i odgovornost ministra zdravstva. IDS će podržati opoziv prvenstveno zbog hitne potrebe mijenjanja sustava. Naše općine, gradovi i Istarska županija ulažu maksimalne napore i sredstva za održati sigurnost zdravstvene usluge za naše građane, preuzimajući na sebe obveze države i pitanje je do kada ćemo to moći izdržati', poručili su za tportal iz IDS-a.

HNS: Treba se utvrditi odgovornost Kujundžića

Međutim, udruži li se i sva oporba zasad nemaju većinu. Stoga će sve ovisiti i o koalicijskih partnerima HDZ-a. Špekulira se i da oni pritišću, no zasad javno šute o cijeloj situaciji. Ipak u HNS-u jasno daju do znanja da Kujundžić nema njihovu stopostotnu podršku.

'U ovom tragičnom slučaju očekujemo da se što prije utvrdi odgovornost, uključujući i odgovornost samog ministra zdravstva Milana Kujundžića koji mora poduzeti hitne preventivne mjere da se ovakve tragedije ne bi ponavljale. Način na koji se ministar bavi ovim problemom nije dobar te bi se trebao aktivno i osobno uključiti u slučaj, izaći na teren i o svemu pravodobno izvještavati javnost. A kada je u pitanju cijeli zdravstveni sustav očekujemo da Kujundžić ubaci u reformski tempo HNS-ovih ministara i da provede reformu sustava jer zdravstvo više ne može čekati', kaže naš izvor u HNS-u.

Mišljenje o mogućnosti opoziva ministra i slučaju 'hitna' zatražili smo i kod SDSS-a i HDS-a, no oni na naše pozive nisu odgovarali.