TRAGEDIJA U zaprešiću

Gradonačelnik: Za smrt mladića kriva je Hitna; Ministarstvo: Sve je bilo po pravilima struke

13.08.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Nakon što je u nedjelju u Zaprešiću jedan mladić preminuo na ulici, a građani su postavili pitanje je li za to odgovorna slaba reakcija hitne pomoći, upitali smo gradonačelnika tog grada Željka Turka tko je odgovoran

Građane Zaprešića je, naime, iznenadila činjenica da u prvom vozilu hitne pomoći koje je došlo na mjesto događaja nije bilo liječnika, a navodno ni defibrilatora (uređaja kojim se pokreće rad srca), već su bili samo medicinska sestra i vozač. Tek u drugom vozilu hitne pomoći, koje je stiglo 15-ak minuta kasnije, bio je liječnik i sva potrebna oprema, ali tada je za mladića već bilo prekasno.

Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk za tportal je rekao kako je za smrt mladića odgovorna Hitna pomoć, odnosno da je problem u zakonu.

'Zakon je promijenjen 2011. godine, a u njemu je određeno koliko će timova biti na određenom području', rekao je Turk i dodao kako Zaprešić i okolne općine imaju po pet timova hitne pomoći s jednim liječnikom.

'Jedan doktor je dežuran po danu, a dva po noći, što nikako nije dovoljno ni dobro pogotovo u vrijeme godišnjih odmora', naglasio je Turk.

Na upit što Grad može učiniti rekao je da ne može ništa jer je to određeno zakonom, nije u nadležnosti grada, tako da ne grad može donijeti neke regulative, ali se nada kako će sada doći do promjena jer je jasno da zakon ne funkcionira i da se mora promijeniti.

  • +19
Ilustrativna galerija / Hitna pomoć Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog mladića koji je u nedjelju preminuo pod još nerazjašnjenim okolnostima, odmah je reagiralo i Ministarstvo zdravstva koje je uputilo Zdravstvenu inspekciju u Zaprešić te će naknadno dostaviti izvješće.

No, ipak naglašavaju kako je 'prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu, sve učinjeno sukladno pravilima struke.'