'budućnost je sada'

Kujundžić o izmjenama zakona: Kanabis u medicinske svrhe neće moći uzgajati građani, samo tvrtke

29.03.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je na marginama konferencije digitalne medicine 'Budućnost je sada' rekao da Vlada ne razmišlja o legalizaciji uzgoja marihuane za vlastite potrebe te je najavio prvu robotsku operaciju na Rebru u sljedećih mjesec i pol

Indijsku konoplju u medicinske svrhe neće smjeti uzgajati građani, već samo tvrtke i ljekarne koje izrađuju lijekove, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na marginama 7. konferencije digitalne medicine 'Budućnost je sada' koja se održava u zagrebačkom Kaptol centru.

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj dopušten je izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je Vlada prihvatila na jučerašnjoj sjednici.

'Kanabis u medicinske svrhe moći će uzgajati samo oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj se način omogućuje i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa te definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi taj uzgoj', istaknuo je Kujundžić, napomenuvši da ova Vlada ne razmišlja o tome da legalizira uzgoj kanabisa građanima za vlastite medicinske potrebe.

Roboti na Rebru

Ministar zdravstva ujedno je najavio da bi se u sljedećih mjesec-dva na Rebru mogla obaviti prva robotska operacija.

'Robot je na Rebru, edukatori također. Dio ljudi već je educiran u Švicarskoj i Italiji. Neću prejudicirati, ali mislim da za otprilike mjesec i pol na Rebru možemo očekivati prve operacije', rekao je ministar, komentirajući promjene koje sa sobom nosi digitalizacija zdravstvenog sustava.

  • +3
Marihuana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Digitalne tehnologije su sadašnjost i budućnost. Hrvatski zdravstveni sustav već desetak godina radi na digitalizaciji i mi nastavljamo tim smjerom. Robotika i umjetna inteligencija daju medicini velik poticaj. Tome prilagođavamo i zakone kako bi Hrvatska bila što spremnija za izazove', zaključio je Kujundžić uoči otvorenja 7. konferencije digitalne medicine 'Budućnost je sada'.

Nacionalni plan borbe protiv raka

Konferenciju su podržali Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Između ostalih, svoje sudjelovanje u programu potvrdili su pomoćnik ministra zdravstva Mate Car, zamjenica predsjednika Povjerenstva za lijekove Viktorija Erdeljić Turk te Siniša Varga, bivši ministar zdravstva, saborski zastupnik i član inicijative Nacionalnog plana borbe protiv raka, koja će biti predstavljena na konferenciji.