ZBOG POPISA BIRAČA

Kujundžić: Kazneno ću prijaviti ministra Bauka

19.12.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Kandidat za predsjednika Republike Milan Kujundžić najavio je u petak podnošenje kaznene prijave protiv ministra uprave Arsena Bauka te ustavne tužbe jer nije ništa napravljeno da se spriječe manipulacije na predstojećim predsjedničkim izborima

Kujundžić navodi da je ministar Bauk 'upravo' jasno i nedvosmisleno priznao da u Hrvatskoj živi tek 3,5 milijuna stanovnika s pravom glasa, čime je, dodaje, priznao i da je aktualna Vlada godinama zavaravala hrvatski narod. 'Priznao je da je on sam prevario Ustavni sud, koji je upravo na temelju podataka koje mu je on sam dostavio odredio da se za raspisivanje referenduma treba prikupiti najmanje 405 tisuća potpisa, čime je onemogućen referendum za reformu izbornog sustava i pregažena volja hrvatskog naroda', priopćio je Kujundžić.

Smatra da Bauk zaslužuje smjenu 'već i zbog višegodišnjeg izbjegavanja da sustavno riješi problem biračkih potpisa'. 'No, ovo priznanje da je svjesno prevario Ustavni sud te zlorabeći svoj položaj i utjecaj vodio prljavu kampanju protiv referenduma podrazumijeva i kaznenu odgovornost i ja ću protiv njega podnijeti kaznenu prijavu', najavio je.

Kujundžić poručuje kako će podnijeti kaznenu prijavu i ustavnu tužbu i zbog toga što ništa nije napravljeno kako bi se spriječile manipulacije na skorim predsjedničkim izborima i onemogućilo ubacivanje pola milijuna fantomskih glasova.

'Nije prihvaćen ni moj zahtjev da se na glasačke popise uvede stupac s potpisom birača, kako bi se smanjila mogućnost manipulacije. To baš ništa ne košta, a Vlada je mogla riješiti običnom uredbom. Jasno je zašto to nisu napravili i zašto su i još jednom ostavili širom otvorena vrata manipulaciji i krađi', ustvrdio je predsjednički kandidat.

Kaže i kako je samo u Hrvatskoj moguće da se desetljećima ne zna koliko ima stanovnika i birača, te iščitava jedini mogući razlog za to - nekome to odgovara.

'Netko je htio da u svakom trenutku može manipulirati, da drži sebi otvoren prostor da može dokinuti volju hrvatskog naroda izraženu instrumentima direktne demokracije, odnosno na referendumu te na nacionalnim i lokalnim izborima. Da hrvatskom narodu može ukrasti demokraciju. A taj netko je u najvišim strukturama vlasti, na Pantovčaku i na Trgu svetog Marka', zaključuje Kujundžić.