DIZAJN INTERIJERA

Kuhinja i blagavaona okupane žutom

06.05.2015 u 11:20

Bionic
Reading

Danas vam predstavljam kuhinju i blagavaonu turističkog apartmana u Dioklecijanovoj palači. Ravne linije i minimalistički namještaj osvježila je samo jedna boja - žuta!


Nakon dnevnog boravka i ulaznog prostora koji ste mogli vidjeti u prethodnom postu, na redu su kuhinja i blagavaona. Kada preuređujete stan ili bilo kakav drugi prostor uvijek je dobro ovjekovječiti situaciju koju ste zatekli prije negoli ste krenuli u renovaciju. Tako će dojam biti kudikamo snažniji.

Gornje fotke demonstriraju before situaciju, a potonje after. Još ne mogu vjerovati da sam u toliko malo vremena i s vrlo ograničenim budžetom uspjela napraviti ovu malu oazu. Naime, kada sam krenula s adaptacijom, turistička sezona je već žustro kucala na vrata i trebalo je ubaciti u šestu brzinu. Srećom brzo sam našla vrhunske majstore u tvrtki Moderni interijeri u Splitu koji su mi u rekordnom roku napravili kuhinju po mjeri. Namjerno sam išla na modernu elemente ravnih linija i neupadljivog dizajna pošto sam akcent htjela baciti na druge detalje. Istovremeno mi je bio izazov ukusno spojiti starinsko i moderno, što mi je nadam se pošlo za rukom.

Ne bih se ja zvala Petra da i u ovaj dio stana nisam ukapala malo boje. Odlučila sam da to bude žuta koja se pojavljuje na svega tri mjesta. Slika (ulje na platnu) mediteranskog bilja koju potpisuje moja majka Tamara, predivan žuti dizajnerski luster koji predstavlja izvor svjetlosti (sunce), te žute vratnice na samo jednom elementu u kuhinji.

Namjerno sam išla na što manji broj elemenata budući da turisti kuhinju koriste minimalno, ali s druge strane očekuju da ima sve što je potrebno. Odlični inventer klima uređaji marke Samsung koje sam dala ugraditi po cijelome stanu ulili su mi poverenje pa sam se i u slučaju velikih i malih kućanskih aparata odlučila na taj provjereni brend.

Kada sam birala stol i stolice za blagavaonu znala sam da nipošto ne smiju dominirati. Štoviše, išla sam na čistu eleganciju i udobnost što sam pronašla opet u tvrtki Primat RD koja nudi uistinu široku paletu proizvoda i brendova. Odabrala sam transparentne stolice od vrhunskog pleksiglasa Grupe Resol - Uma. Njima sam pridružila vrlo jednostavan stol Plato, brenda Maxdesign koji sam također pronašla u Primat RD-u.

Sljedećih nekoliko fotki prikaz su ambijenta u kojem se nalazi apartman. Vjerujem da ste svi barem jednom prošetali predivnom Dioklecijanovom palačom u Splitu koja sama po sebi nameće određene standarde prilikom uređenja bilo kakvog interijera koji je dio nje. Vođena tom mišlju htjela sam zadržati autentičnost prostora, što sam postigla tako što sam sačuvala i ispijeskarila nekoliko starih kamenih zidova i restaurirala drvenariju. No, ono što sam po svaku cijenu htjela izbjeći je tipični 'mediteranski' način uređenja za kojim se povodi većina turističkih apartmana u centru Splita. Ne iz razloga što imam nešto protiv, nego sam htjela da se Dioklecijanova perla(Diocletian's pearl) izdvoji iz mase.

Meni je osobno najšarmantniji dio cijelog stana mali podest koji odvaja kuhinju i sobu i iz kojeg se ulazi u kupaonu. To je jedini dio prostorije koji ima otvor od vrha do poda što ga gotovo čini lođom. Bila je prava šteta ne iskoristiti ga pa sam od njega napravila mali lounge, ukrašen mediteranskim biljem, gdje turisti mogu sjesti i popiti kavu dok im pogled puca na filmski scenografiju - 1700 i kusur godina stare Dioklecijanove zidine.

Ovo nisu kante od piture (boje) nego su ustvari dizajnerski stolci Maxdesign koji su se divno uklopili u cijelu priču kojom dominira dekorativni beton na podu, o kojem sam detaljno pisala u prethodnom postu. Trebalo je na neki način vizualno odvojiti jedine dvije prostorije u stanu, a to sam postigla nijansiranjem Ultratop-a - visokootpornog lijevanog cementnog poda. Ispravak netočnog navoda, nisam lijevala ja nego profesionalci iz tvrtke Vukić ITD.

Već sam pisala o svojoj opsesiji rasvjetom koja je nevjerojatno važna u svakom prostoru, a generalno joj se pridaje vrlo malo pažnje. U ovom dijelu stana dominira luster brenda Team Italia, renomiranog proizvođača Team Italia Design, s halogenom žaruljom od 200W na potenciometar tako da se intezitet svjetla može podesiti u svakom trenutku. Dvije Twist Round nadgradne aluminijske svjetiljke sa LED žaruljom, proizvođača Forma Lighting pozicionirane su prema kuhinjskim elementima. Ustvari rasvjetu sam rasporedila tako da svaki kutak u stanu ima svoj vlastiti izvor svjetla kako bi postigla efekt mood light-a. Svu sam rasvjetu nabavila u vodećoj tvrtki za svjetlosni inžinjering u Splitu - TIM rasvjeta

Krediti:

kuhinjski elementi: Moderni interijeri
veliki i mali kućanski aparati: Samsung
stol i stolice: Maxdesign - Plato i Grupo Resol - Uma / Primat RD
stolci u obliku kanti: Maxdesign - Moving / Primat RD
dekorativni pod: Vukić ITD
rasvjeta: Tim - svjetlosni inžinjering
dekoracije: Kare design Split
slika: Tamara Nižetić
photos: Luka Nižetić


Gornja je slika pogled na dnevni boravak (o kojem sam pisala ovdje), a dolje možete vidjeti mali preview sljedećeg posta u kojem ću vam prikazati kupatilo i spavaću sobu.

Slobodno i bez ustručavanja šibajte svoje kritike i/ili svoja neka iskustva u komentarima na blogu ili na facebook stranicama ModaKomoda i Dekorancija.

Kolegica Marijana Batinić (koja zajedno sa mnom radi Dekoranciju i koja za razliku od mene ima i diplomu iz dizajna interijera u talijanskoj školi za dizajn - Callegari) i moja malenkost poprilično smo nove u dizajnu interijera. Budući da nam je ova tema zagolicala maštu, htjele bismo s vama podijeliti iskustva. Stoga, ukoliko imate neke zanimljive prostore koje ste uređivali ili poznajete neke kreativce koji su to napravili umjesto vas, slobodno nam se javite u inbox.

Zadnjih mi dana nevjerojatno fali Barcelona pa evo jedna prigodna glazbena numera.