KONTROVERZNA ODLUKA

Kuća Adolfa Hitlera ruši se do temelja

17.10.2016 u 21:29

Bionic
Reading

Rodna kuća Adolfa Hitlera bit će srušena, a na njezinu mjestu niknut će nova zgrada, objavio je u ponedjeljak austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka. Ministar Sobotka je za Die Presse rekao kako je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju je uključena bečka židovska zajednica kao i vodeći austrijski povjesničari

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru.

Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.

Temelji kuće ostat će nedirnuti, a novu građevinu koristit će humanitarna organizacija ili javni sektor, rekao je Sobotka.


Toj odluci vlade protive se neke udruge, poput nevladinog Međunarodnog vijeća za spomenike i povijesna mjesta koje smatra da kuća treba ostati kao autentično memorijalno mjesto koje će pomagati u demistifikaciji nacističke ideologije.

Pitanje kuće izazvalo je i rasprave između 17 tisuća stanovnika Braunaua, od kojih neki žele da se ona pretvori u izbjeglički centar, a drugi da postane muzej posvećen austrijskom oslobođenju od nacističke vladavine, piše AFP.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua.