vidoviti miguel

Kubanski predsjednik čestitao kolegi u Venezueli pobjedu na izborima prije nego su objavljeni rezultati

22.11.2021 u 22:13

Bionic
Reading

Vladajuća Socijalistička stranka Venezuele osvojila je 20 od 23 guvernerska mjesta na nedjeljnim regionalnim izborima, prvim u četiri godine na kojima su sudjelovale glavne oporbene stranke. Oporbeni kandidati osvojili su samo tri guvernerska mjesta.

Predvidljivi ishod izbora najbolje je oslikao potez kubanskog predsjednika Miguela Díaz-Canela koji je čestitao pobjedu venezuelanskom kolegi prije nego što su izborne vlasti objavile rezultate, javio je BBC.

Izlaznost je bila niska i iznosila je 41,8% i jedna je od najnižih stopa u posljednjih 20 godina.

Na prethodnim izborima oporbene su stranke svojim biračima poručivale da se suzdrže od glasanja jer izbore nisu smatrale slobodnima i poštenima.

Izbori na kojima je Nicolas Maduro ponovno izabran za predsjednika 2018. osporeni su brojnim izvještajima koji su govorili o krađi glasova i više od 50 zemalja odbilo ga je priznati kao legitimnog vođu Venezuele.

No, budući da Maduro još uvijek stoluje u predsjedničkoj palači i da Europska unija šalje promatrače na izbore, glavne oporbene stranke odlučile su promijeniti strategiju i sudjelovati u nedjeljnim izborima

Oporba je pobijedila samo u državama Zulia, Nueva Esparta i Cojedes, dok su kandidati saveznici vlade osvojili vlast u preostalih 20, pokazale su prve projekcije rezultata.

I dok se u većini država nadaleko očekivala pobjeda vlade, mnogi Venezuelanci komentirali su tvit kubanskog predsjednika Miguela Díaz-Canela, koji je svom savezniku, Maduru, čestitao na "uvjerljivoj pobjedi" čak i prije nego što su venezuelske izborne vlasti objavile prve rezultate .

Analitičari kažu da je apatija također pridonijela niskom odazivu jer su građani iscrpljeni dubokom gospodarskom krizom u Venezueli. Prema nacionalnom istraživanju, tri od četiri Venezuelanca žive u ekstremnom siromaštvu.

Mediji kritični prema vladi izvijestili su da su neke birače zastrašivali pripadnici nasilnih provladinih bandi, no Nacionalno izborno vijeće priopćilo je da je bilo samo "malih i izoliranih problema".

Izborna promatračka misija Europske unije trebala bi u utorak predstaviti svoje izvješće o izborima.