BIDEN ISPUNJAVA OBEĆANJE

Preokret u američkoj politici: Čak 320.000 izbjeglica iz Venezuele dobit će privremeni boravak u SAD-u

09.03.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Bidenova administracija omogućit će privremeni zaštićeni status migrantima iz Venezuele koji žive u SAD-u i radi na koordinaciji međunarodnog pritiska na venezuelanskog predsjednika za održavanje slobodnih i poštenih izbora, kazao je vladin dužnosnik u ponedjeljak.

Odlukom, koja se odnosi na oko 320 tisuća osoba, ispunjava se predizborno obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će dati sklonište Venezuelancima koji su svoju zemlju napustili uslijed ekonomskog kolapsa, humanitarne krize i političkih previranja pod vladavinom predsjednika Nicolasa Madura.

Kako bi udovoljili uvjetima za privremeni zaštićeni status, Venezuelanci u SAD-u morat će dokazati svoj kontinuirani boravak, a ukoliko zadovolje kriterije, omogućit će im se privremena dozvola za ostanak u SAD-u u trajanju od 18 mjeseci.

Prema podacima UN-a, iz Venezuele je posljednjih godina iselilo oko 5,4 milijuna stanovnika.

Kada je Biden preuzeo vlast u siječnju ove godine, od prethodnika Donalda Trumpa naslijedio je oštar program sankcija prema Venezueli.

Jedan od dužnosnika Bidenove administracije kazao je kako je pozicija Bijele kuće takva da Biden "neće žuriti" s ukidanjem sankcija. Međutim, istaknuo je kako se Biden udaljava od jednostranog pristupa Trumpove kampanje "maksimalnog pritiska" te da s međunarodnim partnerima usko koordinira pritisak na predsjednika Madura da se u Venezueli održe slobodni i pošteni izbori.

U isto vrijeme, dužnosnik je rekao da američka administracija ocjenjuje postojeće sankcije prema Venezueli kako bi bili sigurni da su usmjerene namijenjenim metama, a ne da se njima nepotrebno kažnjava venezuelanski narod.