RAZVOJ INFRASTRUKTURE

Krstulović Opara predstavio projekte za Split vrijedne 14 milijardi kuna

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2017 18:36
  • Objavljeno 29.04.2017 u 18:36
Andro Krstulović Opara

Andro Krstulović Opara

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara u subotu je predstavio svoju viziju tog grada pod naslovom 'Split 2025.', to jest akcijski razvojni plan infrastrukture čija realizacija košta oko 14 milijardi kuna, a većinom bi se novac namaknuo iz fondova Europske unije.

Na promociji Krstulovićeve vizije 'Split 2025.', u čijoj je izradi sudjelovalo 40 stručnjaka, premijerno je prikazan i video-uradak kojim su predstavljene zamisli razvoja Splita do 2025. godine. Krstulović predlaže izgradnju cestovnog i željezničkog mosta Split-Kaštela koji bi bio dug oko 900 metara, te premještanje autobusnog i željezničkog kolodvora iz prostora Gradske luke na prostor Sjeverne luke u Kopilici. Predviđena je i sanacija gradskog odlagališta Karepovac i pretvaranje tog područja u prostor za sport i rekreaciju.

Planirano je obnavljanje Duilova i Žnjana gdje bi se gradili novi stambeni, javni i turistički sadržaji i tako rasteretio centar grada. Krstulović svojom vizijom 'Split 2025.' zagovara i preuređenje Istočne obale gdje bi se, između ostalog trebalo graditi parkirališni, trgovački i kongresni sadržaji te mali infrastrukturni zahvati kojima bi se instalirali liftovi u sve višestambene zgrade bez liftova u Splitu.

Krstulović Opara je najavio kako planira i izgradnju tri tunela radi bolje unutargradske povezanosti i smanjenja prometnih gužvi. 'To su tehnički tuneli čija je gradnja jeftinija no gradnja prometnica pošto za gradnju tunela nije potreban otkup zemljišta, a ovom vizijom želim rasteretiti Split od njegove prometne zagušenosti', kazao je on.

Istaknuo je da Split u svojim razvojnim planovima mora biti ambiciozniji no do sada. 'Dosta je više kratkoročnih marketinških rješenja koja idu ka trenutačnom stvaranju dojma kako bi političari mogli preživjeti jedan proračun. Želim planirati grad koji ima svoju viziju i koji ide ambiciozno u svoju budućnost,' poručio je Krstulović-Opara. Objasnio je kako je u izradi vizije 'Split 2025.' osluškivalo što žele građani Splita da se rješava kako bi život u tom gradu bio udoban. 'Građani Splita žele dobru prometnu povezanost, sigurnost, vrtiće, škole, zaposlenje, žele grad u kojem se neće trovati Karepovcem,' istaknuo je Krstulović-Opara.

Naglasio je kako je njegova vizija u interesu svih građana Splita te da se on protivi 'lovu u mutnom' i 'igrama ispod stola' te poručio kako neće dozvoliti politizaciju ove vizije podsjetivši kako smo prije nekoliko dana vidjeli kako završavaju oni koji politiziraju. 'Ako mi netko bude na putu politiziranjem, ja ću ga zaobići ili politički marginalizirati', poručio je Krstulović Opara. Istaknuo je i kako 'kad gradimo ceste, mostove i tunele, ne gradimo ih radi svojih hotela i privatnih parcela'.

Na upit kako planira riješiti problem Spaladium arene, Krstulović Opara je istaknuo kako Grad Split ne može sam riješiti taj problem bez pomoći države. 'Ne krijem da sam vrlo dobar s predsjednikom Vlade i predsjednicom Republike te zastupnicima parlamenta Europske unije i da ću iskoristiti sve svoje veze kako bi uspostavio tu 'vertikalu vlasti' bez koje ni problem Spaladium arene ni ostala pitanja u Splitu ne možemo razriješiti. Vratit ću državu u igru jer grad i država su bili partneri pri izgradnji Spaladium arene', kazao je Krstulović Opara.

Član stručnog tima za izradu Krstulovićeve  vizije 'Split 2025.' Krešimir Budiša je istaknuo kako je Split za svoj razvoj nedovoljno iskorištavao fondove EU u posljednje  četiri godine otkako je Hrvatska postala članicom EU te kako tu pasivnost treba promijeniti. 'Vrijednost projekta iz vizije 'Split 2025.' je oko 14 milijardi kuna, a svi ti projekti mogu se realizirati u sljedećih osam godina korištenjem sredstava iz EU fondova i tako Split možemo pretvoriti u bolje mjesto življenja,' istaknuo je, među ostalim,  Krešimir Budiša. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!