istraživanje dnevnika nove tv

Za HDZ u Splitu Puljak je opasnija kandidatkinja nego Kerum

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 20.03.2017 20:17
  • Objavljeno 20.03.2017 u 20:04
Andro Opara, Željko Kerum i Marijana Puljak

Andro Opara, Željko Kerum i Marijana Puljak

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dnevnik.hr

Andro Krstulović Opara trenutačno među Splićanima uživa 24,3 posto potpore birača, odmah iza njega je bivši gradonačelnik Željko Kerum s 23,2 posto potpore, a Marijana Puljak treća je s 19,4 posto. Rezultat je to istraživanja Dnevnika Nove TV

Dnevnik Nove TV istražio je koji od ponuđenih kandidata među Splićanima uživa najveću potporu kao potencijalni gradonačelnik, koga bi u ovom trenutku podržali u drugom izbornom krugu i kakav bi bio sastav gradskog vijeća, ali i kako bi ocijenili dosadašnji rad gradonačelnika Ive Baldasara.

Mostov adut Robert Pauletić zaustavio se na 10,4 posto potpore. Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, može računati na 6,5 posto, a Dragan Markovina, vođa ljevice, na 3,3 posto. Gradonačelnik Ivo Baldasar ulazi u utrku s potporom od 2,9 posto, Goran Jugović s 2,4 posto, ostali kandidati imaju jedan posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Andro Krstulović Opara mora se nadati da će mu u drugi krug doći Željko Kerum jer će ga, kako sada izgleda, pobijediti s 49 posto dok bi Kerum osvojio 32,1 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 14,7 posto birača, a neodlučnih je 4,1.

Ali ako u drugi krug, uz Andru Krstulovića Oparu, prođe Marijana Puljak, onda je sve moguće. Opara u tom slučaju osvaja 44,3 posto, a Marijana Puljak 42,4 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 10,4 posto građana, a neodlučnih je 2,9 posto.

Andro Krstulović Opara, smatraju Splićani, može provesti izborni program u svom mandatu. To misli njih 46 posto, ali isto tako 40 posto birača misli da svoje izborne programe, ako pobijede, mogu provesti i Marijana Puljak, ali i Željko Kerum.

U gradskom vijeću HDZ osvaja 22,2 posto, Kerumova stranka 17,9, Pametno 17,3 posto, Most bi imao 10 posto, SDP i HNS 9,7 posto, Živi zid 3,3 posto, nezavisna lista Dišpet imala bi 2,3 posto, Splitska stranka 1,8 posto, ostale stranke ukupno bi osvojile četiri posto, a neodlučnih birača je 11,5 posto.

Većina, točnije 50 posto Splićana, smatra da se u četiri godine od posljednjih izbora u Splitu stanje pogoršalo, da je sve ostalo isto, misli njih 42 posto, a da se poboljšalo, misli pak sedam posto, dok ne zna jedan posto ispitanika.

Ivo Baldasar nakon četiri godine od svojih mještana dobiva ocjenu dva, a zanimljivo je da je svaki treći Splićanin svom gradonačelniku dao ocjenu jedan.

Stoga i ne čudi to što 91 posto ispitanika misli da gradonačelnik ne zaslužuje još jedan mandat i da je došlo vrijeme za promjene. A samo šest posto Splićana Baldasara bi i dalje željelo u Banovini dok njih tri posto ne zna.

Istraživanje je provedeno od 16. do 18. ožujka telefonskom metodom (CATI) na uzorku od 600 ispitanika s prebivalištem u Gradu Splitu. Pogreška mjerenja je +/- četiri posto za cijeli uzorak, dok za rejtinge stranaka i kandidata pogreška iznosi +/- 4,3 posto. Istraživanje je provela agencija Ipsos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!