NISU SAMO AVIONI U PITANJU

Krstičević otkrio što će prevagnuti pri kupnji borbenih zrakoplova

27.03.2018 u 13:45

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u srijedu novinarima da Hrvatska u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateškog partnera koji će joj dati operativno iskustvo, kao i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike, s obzirom da je riječ o složenom postupku

'Moramo sa zrakoplova druge generacije, koji sada koristimo, prijeći na zrakoplov četvrte generacije', rekao je Krstičević novinarima prije početka skupa o poslovnim odnosima hrvatske i rumunjske obrambene industrije, na kojem je sudjelovao i rumunjski ministar obrane Mihai-Viorel Fifor.

Novi vojni zrakoplov je tehnološki iskorak za Hrvatsku

S druge strane, dodao je Krstičević, Hrvatska želi strateškog partnera koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo i otvoriti radna mjesta. Ustvrdio je kako je to ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku koja time dolazi do znanja, tehnologije i mladih stručnjaka.

Upitan kupuje li Hrvatska od Izraela polovne zrakoplove F-16, kao što su to već objavili mediji, Krstičević je rekao da će danas u 18 sati biti održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je jedna od točka dnevnog reda donošenje odluke o višenamjenskom borbenom avionu.

Odgovarajući na pitanje je li riječ o 'izraubanim zrakoplovima' Krstičević je odgovorio kako je to rekao samo jedan pilot. 'Pitajte druge pilote, pitajte Ivicu Ivandića koji je MIG-om pobjegao iz JNA, pitajte tog čovjeka što on misli', rekao je Krstičević.

  • +63
Damir Krstičević Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nije rekao kada će odluka Vijeća biti poznata, već je ustvrdio kako mu je drago 'sve što jača sposobnost pobjedničke Hrvatske vojske'. Želimo jači HV koji je jamac sigurnosti i opstojnosti Hrvatske, u tome je vrlo bitno i naše borbeno zrakoplovstvo, poručio je.

Na upit bi li cijeli proces mogao biti transparentniji i boji li se sudskih tužbi onih koji izgube na natječaju, Krstičević je odgovorio da proces traje godinu dana, a ponude su dale 'vrhunske države s vrhunskim proizvodima'.

Novinare je zanimalo i jesu li konzultacije s rumunjskim partnerom o F-16 osnažile njegovo uvjerene da je to zrakoplov koji nam treba. Krstičević je rekao da su kroz jednogodišnji proces prikupljali iskustva Rumunjske, Češke i Mađarske, koja je Hrvatskoj prenijela iskustva o Gripenu.

'Stručni tim je sagledao sve parametre da odluka bude realna, u našoj odluci moramo voditi računa o sposobnosti, koliko to košta i svim drugim izazovima hrvatskog društva - školstvo, zdravstvo i poljoprivreda, sve su to ključni parametri o kojima trebamo voditi računa', kaže Krstičević.

Rumunjski ministar Fifor, čija je zemlja već nabavila 12 polovnih zrakoplova F-16 proizvedenih osamdesetih godina, rekao je da su rumunjske vojne snage vrlo zadovoljne s tim letjelicama, pa ih namjeravaju kupiti još 36. Kupljene zrakoplove obnovili su u Rumunjskoj tvrtki Aerostar, pa smatra kako je to najbolji izbor koji su imali. Rumunjska očekuje da se uključi u program nabavke F-35, ali to je dugotrajna procedura.

Rumunjska zainteresirana za hrvatsku pušku

Krstičević i njegov rumunjski kolega razgovarali su i o jačanju obrambene suradnje, a hrvatski ministar izvijestio je da je Rumunjska zainteresirana za hrvatsku pušku, što je prilika za tvrtku HS produkt.

Rumunjski ministar, koji je u uzvratni posjet Hrvatskoj došao s predstavnicima rumunjske vojne industrije, rekao je da osim suradnje u vojnim pitanjima dvije zemlje pokušavaju uspostaviti suradnju i na području obrambene industrije.

'Pokušavamo uspostaviti suradnju na području prodaje oružja koje hrvatska proizvodi. Mi ćemo oružje testirati i ako se pokaže dobrim za rumunjsku vojsku, započet ćemo pregovore o tehnološkom transferu i industrijskoj suradnji, jer bi se ovo oružje trebalo proizvoditi u Rumunjskoj', rekao je Fifor.

Odgovarajući na pitanje hoće li nova situacija s protjerivanjem ruskog diplomata utjecati na dogovor o remontu helikoptera s ruskim tvrtkama, Krstičević je ustvrdio kako je to dogovoreno.

'Uvjeti ugovora su precizni s jedne i druge strane, mi kao korisnik, onaj tko je dobio posao, vjerujem da će se svatko držati odgovora', poručio je Krstičević.