ratni zapovjednik

Krstičević: Oluja je riješila pitanje pobjednika u Domovinskom ratu, operacije su počele godinu dana ranije

04.08.2021 u 20:35

Bionic
Reading

Umirovljeni ratni zapovjednik 4. gardijske brigade iz Domovinskog rata i bivši ministar obrane Damir Krstičević za RTL je govorio o tome koliko mu znači Oluja i što se sve time postiglo

"Oluja je simbol junaštva, pobjede u Domovinskom ratu. Tajna pobjede u Domovinskom ratu su hrabri, odvažni, pošteni hrvatski branitelji. Olujom smo riješili pitanje pobjednika u Domovinskom ratu", kazao je Krstičević RTL-u.

Koliko je u taktičkom smislu bilo teško izvesti Oluju, konkretno, njegova jedinica je došla preko Dinare i dovela do okruženja neprijatelja?

"Tu je prije svega strateška odluka predsjednika Tuđmana da HV već u 11. mjesecu 1994. izađe na Dinaru iznad Sinja. Nakon toga smo izveli nekoliko operacija, od Zime 94., Skoka 1, Skoka 2, Ljeta 95 i sve su te operacije imale jedan cilj, da se Oluja može izvesti na tako optimalan način", odgovorio je dalje umirovljeni general.

Znači da su imali plan za izvesti Oluju već godinu dana ranije?

"Tako je, godinu prije toga mi smo radili operacije, radili smo uvjete i kad smo dobili zapovjed, izveli smo operaciju Oluja", potvrdio je Krstičević.

I dok je on bio ministar, vojska je često bila na terenu pri požarima, poplavama, pomagala je građanima. Je li vojska i sad na najnovijem velikom požaru kod Planog obavila dobar posao?

"Prije svega, ova vojska nije naslijeđena, ona je stvorena u ratu, ona je stvorena iz naroda i njena temeljna zadaća, osim rata, a nadam se da toga više neće biti, je uvijek pomagati narodu u nevoljama. To smo započeli prije nekoliko godina. Vatrogasci su u ovom sada požaru bili ključni, tu su i naši mještani koji pomažu, tu su i naše zračne snage, ali vojska je uvijek u spremnosti za odraditi posao. I drago mi je da je u ovom slučaju vojska odradila svoj posao. Formirali smo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama koje pomaže i koordinaciji i boljem radu", kazao je Damir Krstičević.