ministar obrane

Banožić: Nema razloga da se Hrvatsku vojsku i MORH stavlja u kontekst loše organizacije proslave u Kninu

04.08.2021 u 20:10

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 26 godina, u pet ujutro, počela je vojno-redarstvena operacija Oluja. U samo 84 sata u akciji u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, oslobođeno je više od 11 tisuća četvornih kilometara dotad okupiranog područja.

Već drugog dana akcije hrvatske snage oslobodile su Knin, pa se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Za hrvatsku samostalnost, neovisnost i slobodu u Oluji je život dalo 239 hrvatskih branitelja, 1430 ih je ranjeno, a dvoje je nestalih.

Ove godine uistinu nisam vidio razloga za bilo što ružno komentirati po pitanju organizacije proslave 26. obljetnice Oluje. Prije svega temeljem Zakona o blagdanima Vlada je donijela odluku još 8. srpnja o osnivanju međuresornoga povjerenstva, rekao je u Dnevniku HTV-a ministar obrane Mario Banožić.

- Pojavila se nekakva priča s generalima, ja sam tražio da vidim što se događalo na sastancima. Donesena je odluka da neće biti organiziranog prijevoza i smještaja. Sam generalski zbor je rekao da će oni sami pozivati generale, tako da uistinu ne vidim ni jedan razlog da bi se stavilo Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane u nekakav kontekst loše organizacije, rekao je Banožić.

-Donijeli smo odluku o nabavci višenamjenskih borbenih aviona, sam natječaj je proveden jako kvalitetno i zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u tom natječaju, ali isto tako ljudi koji će sutra voziti avione - riječ je o vrhunskom izboru, dodao je.