bivši ministar

Kotromanović o proslavi Oluje u Kninu: Nitko neće plakati što Đakić neće doći

04.08.2021 u 12:35

Bionic
Reading

'Ne vidim razlog zašto netko neće doći ako je pozvan i ima vremena. Ne kužim ljude koji javno govore da ne žele ići iz ovih ili onih razloga. To nije dobra poruka i dijeli branitelje. To treba zaboraviti bilo kakve podjele na dan oslobađanja Hrvatske. Mi smo se borili rame uz rame i bili braća po oružju. Sitne politike treba baciit u drugi red i biti častan i ponosan i respektirati i predsjednika Republike i ministra obrane, jednostavno, ljudi su izabrani i treba ih respektirati', komentirao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović proslavu Oluje u Kninu

'MORH uvijek ima dobre namjere i ne vjerujem da današnje vodstvo, znam ovog ministra, ima loše namjere. Je li došlo do šuma u komunikaciji, ne znam', dodao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović komentirajući proslavu Oluje u Kninu za N1 Televiziju.

O izjavi Ljube Ćesića Rojsa da se radi o bojkotu, Kotromanović kaže: 'Đakić, znamo svi, neće nitko plakati što on neće doći. Više zapovjednika je reklo da, ako dođe on, oni neće doći. Predsjednik korektno radi svoj posao, a što se tiče braniteljske populacije i danas, kao i kad je bio premijer, odaje im počast i cijeni njihovu ulogu u Domovinskom ratu. Meni ovaj dan nitko neće pokvariti pa ni Josip Đakić ni nitko drugi.'

Kotromanović je ponovi kako nema šanse da mu taj dan itko pokvari jer se 'to odbija od mene kao od santu leda'. 

Kotromanović kaže da one koji su činili zločine treba kazniti, ali da su postrojbe HVO-a koje je predsjednik odlikovao prošle godine 'dobri dečki s kojima se borio rame uz rame'.

O dodjeli odlikovanja generalu Mladenu Kruljcu koji je pravomoćno osuđen, kaže kako za motive treba pitati onoga tko odlikovanje dodjeljuje.

'Kruljac je bio na čelu iznimne postrojbe koja je napravila fenomenalan posao u Bljesku. U tom kontekstu je definitivno zaslužio. Ovo drugo, neka svako nosi svoj križ.', rekao je Kotromanović koji ne zna je li dobio pozivnicu za proslavu obljetnice Oluje u Kninu, ali da ga je zvao predsjednik Zoran Milanović i da će u Knin, barem na kratko, doći. 

'Bila je moja ideja da napravimo prijem zapovjednika na taj dan kad smo krenuli u akciju, četvrtog', govori Kotromanović navodeći kako ne zna što se ove godine dogodilo, ali misli da bi se trebao napraviti standardni operativni postupak da se točno zna što se i kako radi. 

'Postoji popis svih zapovjednika. Imamo i popis svih branitelja, to je lako organizirati. Ne znam na koji se način želi organizirati ta obljetnica u Kninu', govori. Kaže i da je moguće da se želi napraviti veću proslavu na okrugle obljetnice pa se možda i zbog toga smanjuje broj uzvanika u drugim godinama.