BARAK NA ČEKANJU

Krstičević o nabavi F-16: Od Izraela nismo dobili ništa službeno

07.12.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Damir Krstičević, ministar obrane, u Splitu je kazao da nije dobio nikakvu službenu obavijest vezano uz nabavku aviona F-16 Barak od Izraela. O svemu se oglasilo i velepostanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

'Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati. Činjenica je da je vlada SAD-a dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj i taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. I na osnovi tih dokumenata i natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavci višenamjenskog borbenog zrakoplova i proces je bio zakonit i transparentan', rekao je ministar, prenosi N1. Izraelski su mediji, podsjetimo, objavili da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

Izraelski su mediji, podsjetimo, objavili da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

O svemu se očitovalo i veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

  • +14
Primopredaja i imenovanje prototipa novog broda HRM-a OOB 31 Omiš Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Sjedinjene Države snažno podupiru Hrvatsku u njezinoj želji da modernizira i unaprijedi svoje zračne snage, koje su interoperabilne s njihovim saveznicima u NATO-u', poručili su iz veleposlanstva za N1.

Dodali su da više od godinu dana s Izraelom rade na detaljima prijedloga kupnje zrakoplova F-16.

'U tijeku tih razgovora bili smo konzistentni i jasni o tehničkim uvjetima pod kojima možemo odobriti prodaju. Trenutno aktivno radimo s Izraelom i Hrvatskom na postizanju prihvatljivog rješenja koji odgovara potrebama Hrvatske unutar zadanog vremenskog roka', rekli su iz veleposlanstva.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban