'važno za hrvatsku'

Krstičević i njegov mađarski kolega pisali Stoltenbergu: Uključite naš MND-C u strukturu snaga NATO-a

24.10.2019 u 22:01

Bionic
Reading

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i njegov mađarski kolega Tibor Benko potpisali su u četvrtak u Bruxellesu pismo glavnom tajniku NATO-a, u kojem iskazuju namjeru za uključivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar (MND-C) u strukturu snaga NATO-a, priopćilo je ministarstvo obrane

Još u travnju ove godine ministri obrane Hrvatske i Mađarske potpisali su u Budimpešti pismo namjere o uspostavi Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar (MND-C).

Riječ je o izrazu volje dviju susjednih država da udruženim naporima osnuju Multinacionalno divizijsko Zapovjedništvo na prostoru srednje Europe, s namjerom da isto postane sastavni dio NATO strukture snaga.

Pismo koje su u četvrtak potpisali Krstičević i Benko na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a predstavlja inicijalni korak, koji će omogućiti da Savezničko zapovjedništvo za operacije može pokrenuti propisanu proceduru prihvaćanja ponude.

Konačnu odluku o prihvaćanju, nakon provedene procedure donosi Sjevernoatlantsko vijeće.

"Ovo je važno za Hrvatsku, jer s ovim zapovjedništvom jačamo sigurnost na području srednje Europe, a time i našu nacionalnu sigurnost“, rekao je ministar obrane Krstičević.

  • +19
Pričuvnici vojske uvježbavaju gašenje velikih šumskih požara Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Planirano je da inicijalna operativna sposobnost MND-C-a bude dostignuta tijekom 2020., dok bi puna operativna sposobnost bila dostignuta 2022.

Neposredna blizina i zemljopisna povezanost smanjit će troškove za obuku, kroz multinacionalnu suradnju provest će se dio NATO ciljeva sposobnosti, a zapovjedništvo će doprinijeti jačanju gospodarske suradnje, posebno na području obrambene industrije. MND-C će se u perspektivi moći koristiti i za potrebe operacija i misija Europske unije, kaže se u priopćenju.