U BRUXELLESU

Krstičević se sastao s novim američkim ministrom obrane

24.10.2019 u 18:08

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane sastao se u četvrtak u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, s američkim kolegom Markom Esperom, a riječ je o prvom bilateralnom sastanku Krstičevića s novim američkim ministrom obrane.

"Tijekom sastanka obostrano je potvrđena visoka razina odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavljaju ključnog saveznika u području obrane i sigurnosti, pri čemu je naglašena predanost nastavku uspješne suradnje u domeni obrambene politike", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH.

U priopćenju se dodaje da je ministar Krstičević izrazio zadovoljstvo sastankom s američkim kolegom istaknuvši kako je Hrvatska odgovoran partner i predan saveznik, a američki ministar Esper pohvalio je doprinos Republike Hrvatske u NATO misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru.

Ministar Krstičević je također upoznao ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske, a ministar Mark Esper tom je prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

Obrambena suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odvija se u brojnim funkcionalnim područjima, a prioriteti obrambene suradnje definirani su kroz tri područja: izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske u vidu modernizacije i razvoja interoperabilnosti kroz zajedničke vježbe i obuku; doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i suradnje u okviru NATO-a te kroz promicanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi u vidu suradnje u okviru Američko-jadranske povelje te zajedničko pružanje pomoći NATO aspirantima, navodi Ministarstvo.

  • +19
Pričuvnici vojske uvježbavaju gašenje velikih šumskih požara Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Tijekom sastanka ministri su razgovarali o globalnoj i regionalnoj sigurnosno-političkoj situaciji. U četvrtak i petak na sastanku u Bruxellesu, ministri obrane 29 članica NATO-a raspravljat će o izdvajanjima za obranu i raspodjeli tereta, sudjelovanju u NATO operacijama i misijama potpore miru, spremnosti snaga te hibridnim prijetnjama. Riječ je o zadnjem sastanku ministara obrane prije sastanka čelnika država i vlada, koji će se održati u Londonu 3. i 4. prosinca 2019. godine.