KRITIKE SE GOMILAJU

Krše li se mjerama štednje ljudska prava?

30.01.2014 u 08:05

Bionic
Reading

Famozna trojka (Europska komisija, Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond) koja provodi mjere štednje i fiskalnu konsolidaciju u Grčkoj, Cipru, Portugalu i Irskoj već je neko vrijeme predmet ozbiljnih kritika zbog prekoračenja ovlasti, manjka demokratskog nadzora i ugrožavanja temeljnih ljudskih prava

Službene kritike stigle su, među ostalim, i od Europskog parlamenta sredinom siječnja, kada je skupina zastupnika, socijalista i pučana zahtijevala da se instrumenti kontrole unutar Unije moraju odvijati pod nadzorom demokratskog zakonodavnog tijela EU parlamenta. Iako zasad nema suglasja o tome treba li trojku raspustiti odmah ili barem izostaviti MMF, krajem veljače očekuje se konkretniji prijedlog zastupnika nakon što obave istragu u Irskoj i Grčkoj.

Tim se postojećim kritikama pridružio i njemački stručnjak Andreas Fischer-Lescano, profesor europskog prava sa Sveučilišta u Bremenu koji tvrdi, kako prenosi EUobserver, da se dirigiranim uvođenjem mjera štednje krši Povelja Europske unije o temeljnim pravima. Zaključio je to pregledavajući Memorandume o razumijevanju koje su potpisali krizne članice i trojka vjerovnika. Točnije, mjere štednje koje su navedene u ugovoru mogu se pobiti na sudovima, tvrdi njemački pravnik.

Nedavna istraga Europskog parlamenta o radu trojke dovela je u pitanju mandat Europske središnje banke da traži strukturne reforme od nacionalnih vlada, no Fischer-Lescano smatra da se valja pozabaviti i aspektom ljudskih prava. Tako tvrdi da su memorandumi 'bitno ograničili autonomiju poslodavaca i sindikata u pregovorima oko plaće'. Konkretno, u Irskoj, cijena rada po satu smanjenja je za jedan euro. Opasnost vreba i u slučajevima reformi zdravstva i obrazovanja. Naime, s trojkom dolazi do gomilanja rezova u tim sektorima što dovodi do 'ozbiljnih posljedica, posebice među ranjivim društvenim skupinama'. Nominalni cilj 'financijske stabilnosti' ne može se uspostaviti bez društvene stabilnosti, podsjeća stručnjak.

Iako nije uvjeren da će europski sudovi odbaciti memorandume u cijelosti, smatra da se mora postaviti pitanje o odgovornosti za poduzete mjere. Službeno se tvrdi da odgovornost leži na državama članicama, no one ne bi dobile zajmove da su nisu pristale na uvjete trojke.

Društveni sukobi koji nastaju kao posljedica drakonskih mjera štednje krivo se etiketiraju kao 'nacionalni sukobi'. Radi se, naime, o općem problemu Europe.

U upravo objavljenom godišnjem izvješću Europskog odbora za socijalna prava Vijeća Europe stoji da mjere koje se uvode od 2009. nisu uspjele zaustaviti rast siromaštva u Europi. Nadalje, Odbor je pronašao oko 180 povreda Europske socijalne povelje u pristupu zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti u 38 zemalja. Primjerice, u Irskoj nije osigurana minimalna razina nadoknada za bolest, nezaposlenost, povrede na posle i invalidnost. U Grčkoj i na Cipru pronađene su 'neodgovarajuće' mjere za rodiljni dopust, nezaposlenost, bolest kao i sustav povlastica za građane starije dobi. U Španjolskoj se pak premalo plaćaju radnici tijekom bolovanja.