RASPRAVA U SABORU

'Kroz Lex Perković postali smo taoci Milanovićeve taštine'

01.10.2013 u 20:51

Bionic
Reading

Saborska oporba poručila je popodne kako ne vjeruje tvrdnjama Vlade da će ukidanje vremenskog ograničenja za primjenu europskog uhidbenog naloga dokinuti proceduru uvođenja sankcija Hrvatskoj koju je pokrenula Europska komisija

'Svaki zakon koji prati oznaka 'PZE' prati i izjava o usklađenosti, koju ste dali u lipnju za zakon koji danas mijenjate, a dajete je i sada", podsjetio je laburist Dragutin Lesar u raspravi o izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU. Izmjenu kojom je u lipnju utvrđeno da sud mora odbiti izručenje za kaznena djela za koje je u Hrvatskoj nastupila zastara protumačio je kao dokaz da Vlada nema povjerenje u hrvatsko pravosuđe.

Lesar ne vjeruje ni namjerama vladajućih kad je riječ o ustavnim promjenama kojima bi se ukinula zastara za teška ubojstva. "Što ako ostvarite svoje prijetnje i izmijenite Ustav prije nego što ovaj zakon stupi na snagu i nakon toga počnu u Hrvatskoj neki procesi koji postaju prepreka za ispunjavanje europskog uhidbenog naloga", upitao je Lesar.

Ustvrdio je da su kroz slučaj 'lex Perković' Sabor i hrvatska javnost "postali taoci taštine i inata pojedinaca, prije svega premijera".

Sumnju u namjeru ustavnih promjena izrazio je i Boro Grubišić (HDSSB). "Ministar nas uvjerava da će izglasavanjem ovoga zakona šteta biti popravljena. Čemu onda ustavne promjene? Ne mjeri se misao nekih koji su zamislili da će s ustavnim promjenama doći do novih komplikacija s EK. Zanima nas je li tu izvršen manevar ili nije", rekao je.

Ni Davorin Mlakar (HDZ) nije siguran da će predložene zakonske izmjene zajamčiti obustavu procedure uvođenja sankcija protiv Hrvatske. "Kažete, bilo je na stolu, sve je dogovoreno, sve je riješeno. Iz izjava u medijima nismo baš stekli takvu sigurnost", rekao je Mlakar, podjetivši da Vlada nije uzela u obzir upozorenja oporbe u lipnju.

"Niste nas poslušali i pokazalo se da niste bili u pravu. Današnji dan posvetili smo ispravljanju vaših grešaka, no sumnjam da ste i sada pogodili koje su to obveze koje Hrvatska treba izvršiti", rekao je Mlakar. Zatražio je da se izmjene iz lipnja stave izvan snage ili da se vremensko ograničenje europskog uhidbenog naloga ukine odmah, a ne tek od 1. siječnja.

Josip Kregar
(SDP) kazao je, pak, da se zakon "ne mijenja zbog osjećaja sramote ili prebacivanja krivnje, nego zato što je Vlada svjesna rizika koji bi donijela daljnja natezanja s EK". Ustvrdio je da u mnogim članicama EU postoji otpor prema ujednačavanju kaznenopravnih sustava, zbog čega se često odbijaju izručenja na temelju europskog uhidbenog naloga. Naveo je da je od 78.785 europskih uhidbenih naloga izdanih od 2005. realizirano tek oko 24 posto, a da je Njemačka među zemljama koje su izdale, ali i odbile najviše naloga.

Kregar je upozorio i da rasprave oko slučaja Josipa Perkovića, bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe kojega njemačko pravosuđe tereti za organiziranje ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, mogu značiti pritisak na sud koji će na kraju odlučivati o njegovu izručenju. "Zamislite da sud odbije jedan nalog, a radi se o politički osjetljivoj stvari. Kakva bi bila reakcija ovako usmjerene javnosti", rekao je Kregar.

Damir Kajin (IDS) kazao je kako ga vrijeđaju tumačenja da premijer Zoran Milanović štiti udbaše i ubojice iz vremena komunizma. "Zanimljivo je da Vice Vukojević, jedan od najpozvanijih da sudi o tom razdoblju, eksplicite govori da su Perkovića štitili bivši predsjednik i bivši ministar vojske Gojko Šušak. Svi mi smo znali tko je Perković, ali smo se pravili 'toše', i mi koji smo 90-ih bili u opoziciji i vi iz vrha HDZ-a", ustvrdio je Kajin.

HDZ je optužio i za "subverziju" u Vukovaru, zbog protivljenja ćirilici, kao i da stoje iza prijedloga da se bivšoj predsjednici vlade i HDZ-a Jadranki Kosor oduzme titula počasne građanke tog grada. "To što radite je jadno, jer do jučer ste joj se svi ulagivali bezvrijednim broševima, kupovali ste joj cipelice, a danas se tako poigravate s nečijim dignitetom", spočitnuo je Kajin HDZ-ovcima.

Na njegovo izlaganje reagirao je laburist Branko Vukšić. "Kako je sad najednom Vice Vukojević ljevici postao moralni autoritet. Prije kad se spomenuo Vukojević, hvatali ste se za pištolj, a sad je najveći istinoljubac", rekao je Vukšić.

Milorad Pupovac (SDSS) oporbu je prozvao da "udara po 'lex Perkoviću' kao po mrtvom magarcu". Ocijenio je da je Vlada pogriješila uvodeći vremensko ograničenje za europski uhidbeni nalog, ali i da "onaj tko kritizira Vladu s pozicija hladnoratovske retorike nije u pravu, jer čini još veću štetu".

HDZ-ovi zastupnici uzvratili su mu, međutim, da za spor s EK nije kriv HDZ ni oporba, nego Vlada, koja je inzistirala na problematičnom rješenju, unatoč upozorenjima da se ono kosi s onim što je Hrvatska potpisala u pristupnom ugovoru.