IZBORI U OSIJEKU

Križ za Bandića, petokraka za Josipovića

03.01.2010 u 19:55

Bionic
Reading

Dok se na predizbornim skupovima i preko medija kandidati za predsjednika Republike Hrvatske i dojučerašnji stranački kolege Ivo Josipović i Milan Bandić uglavnom časte nizom uvreda upućenih na račun svoga protukandidata, prljavi dio kampanje u posljednjem predizbornom tjednu preselio se i na ulice

Tako su nakon subotnjeg posjeta Milana Bandića Osijeku već u nedjeljno jutro na nekoliko mjesta u samome središtu slavonske metropole osvanuli plakati koji glasačima na neprimjeren način nude različite teze aludirajući time da se glasuje za Bandića.

Jedan takav plakat zaljepljen je i na vratima ugostiteljskog objekta na Trgu slobode samo desetak metara udaljenom od sjedišta HDSSB-a koji je javno podržao upravo Bandićevu kandidaturu u oba izborna kruga. Na vrhu plakata, koji je isprintan na običnom papiru, ispod proglasa 'Hrvatski narode, biraj' dominira s lijeve strane križ, a s desne petokraka zvijezda. Ispod križa i još jednog upozorenja 'Hrvati birajte' se nalazi ime Milana Bandića dok je ispod zvijezde isprintano ime njegova protukandidata Ive Josipovića.

Autor plakata dalje pod svakim imenom nudi nekoliko teza nedvojbeno pojašnjavajući zbog čega je izbor Bandića njemu prihvatljiviji od kandidata SDP-a. Tako pod križem i Bandićevim imenom stoji: 'vjernik – katolik, domoljub, dokazani radnik neovisan kandidat koji će služiti hrvatskom čovjeku, ustanovio Dan branitelja kao službeni blagdan Grada Zagreba, izgradio Spomen dom Ovčaru, izgradio velebni spomenik Domovinskom ratu na Mirogoju, od Zagreba napravio europsku metropolu i vlasnik stana na kredit i vikendice kraj Samobora'.

Ovim tezama autor je suprotstavio teze ispod Josipovićeva imena: 'agnostik (nevjernik), zahvaljujući glazbenom haraču koji je sam uveo postao je najveći tajkun među političarima, 'kreditiran' (maznuo lovu) od posmrtne pripomoći, zagovaratelj dvostrukog prava glasa za Srbe (iz obiteljskih razloga), tvorac optužnica i deklaracije kojom je hrvatske generale izručio Haagu, uz njegovu pomoć Međunarodni sud u Haagu optužio Hrvatsku za udruženi zločinački pothvat, lutka 'na koncu' Zorana Milanovića i crvene elite koja želi balkansko udruživanje, te vlasnik pet stanova, kuće za odmor i ušteđevine od više milijuna eura'.

Građani Osijeka već su u izbornim kampanjama navikli na 'niske udarce' protukandidata, pa tako s posljednjih lokalnih izbora pamte da je HDZ-ov kandidat za župana i današnji ministar branitelja Tomislav Ivić svoga protukandidata Vladimira Šišljagića, današnjeg župana i predsjednika HDSSB-a, nazivao 'kapetanom JNA'. Poznato je, međutim, da mu takva kampanja nije donijela prednost i pomogla na izborima, te stoga ostaje upitno mogu li ovakve poruke i plakati uopće biti od koristi, odnosno štete, bilo kojem kandidatu.