stanje u bih

Krišto se susrela s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, izvijestila ga je o provedbi reformi

20.03.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u ponedjeljak je o stanju u BiH u Bruxellesu razgovarala s najvišim dužnosnicima Europske unije, izvijestivši ih o usvojenom programu ekonomskih reformi za razdoblje do 2025. koji bi trebao biti poticaj europskim integracijama

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozdravio je usvajanje ovog programa te ocijenio kako je to važan iskorak na europskom putu nakon što je BiH potkraj prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU, navodi se u priopćenju Vijeća ministara o susretu Krišto i predsjednika Europskog vijeća.

Uz taj status BiH je dobila i zadaću provesti 14 reformskih prioriteta što ih je Europska komisija utvrdila još 2019., a od tada niti jedna od ovih zadaća nije ispunjena pa se od novog Vijeća ministara, uspostavljenog nakon izbora iz listopada 2022., očekuje da taj zaostatak nadoknadi.

Krišto je Michelu prenijela opredjeljenje da se te reforme provedu, ali je upozorila i kako je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim razinama. 

Federacija BiH još nije dobila novu vladu, a taj proces nije okončan ni u nekim županijama unutar ovog entiteta.

Krišto je kao važnu zadaću ocijenila i reformu izbornog zakonodavstva u BiH, sukladno presudama Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, i smatra da bi nakon toga odnosi u zemlji bili bolji pa bi onda bilo lakše provoditi očekivane reforme, stoji u priopćenju.

Tijekom odvojenog susreta s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Varhelyjem Krišto je kazala kako će Vijeće ministara BiH pod njenim predsjedanjem nastaviti raditi na jačanju suradnje među državama regije kao i sudjelovati u regionalnim inicijativama za zapadni Balkan i pritom ostati predana Berlinskom procesu kao najvažnijem integracijskom alatu.

Krišto je to kazala u trenutku kada političari iz reda bosanskih Srba inzistiraju da se BiH pridruži projektu Otvoreni Balkan, kojega posebice promovira Srbija, a većina bošnjačkih i hrvatskih političara smatra ga nepotrebnim i pokušajem opstruiranja Berlinskog procesa.