IZBORI U SPLITU

Kristina Vidan: Karepovac gorući problem Splita

11.06.2022 u 17:59

Bionic
Reading

Kristina Vidan, kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu stranke Pametno za Split i Dalmaciju izjavila je u subotu da je odlagalište otpada Karepovac ključni gorući problem Splita, koji može stvoriti kaos sa smećem i "gušenje u smradu".

"Mi smatramo da je upravo Karepovac i s njim povezano odvajanje otpada gorući problem za koji nam je sat već odavno počeo otkucavati, zato je on prvi s kojim se mislimo uhvatiti u koštac po dolasku u Banovinu", rekla je Vidan na Karepovcu gdje je organizirala 'piknik'.

Kritizirala je dosadašnje splitske gradske vlasti zbog pasivnosti glede rješavanja problema Karepovac

"Sve prethodne vlasti uključujući i onu Ivice Puljka, nisu napravile ništa da bi se ovdje zaustavilo gomilanje smeća, samo su promatrale kao da su na pikniku s pogledom na planinu, kako se vizure Karepovca popunjavaju i rastu", dodala je Vidan.

Naglasila je kako ovim svojim piknikom želi skrenuti pažnju na veliki problem koji će se dogoditi s otpadom kroz dvije do tri godine.

Sanitarna ploha na koju trenutno odlažemo otpad može trajati još dvije do tri godine, a nakon toga ćemo otpad morati odvoziti na druge lokacije u Hrvatskoj ili izvan nje, a to će višestruko povećati cijenu odvoza, ocijenila je.

"U protivnom, postoji mogućnost da nastane kaos sa smećem, da prepunjeni kontejneri i prostor oko njih postanu naša svakodnevica, kao i ponovno gušenje u smradu, ovoga puta ispod naših prozora," upozorila je Vidan.

Rješenje problema sa smećem vidi u preuzimanju odgovornosti gradske uprave Splita, koja treba u suradnji s gradskom “Čistoćom”, osigurati infrastrukturu i unaprijediti prikupljanje otpada kako bi se brzo i efikasno postigli mnogo veći udjeli odvojenog otpada od sadašnjih.

"Grad treba hitno napraviti sve kako bi se smanjila količina odloženog otpada. Prikupljanje otpada 'od vrata do vrata', moderna kompostana i sortirnica te naplata po količini stvorenog otpada koja bi potaknula građane na odvajanje, samo su dio plana kojim planiramo smanjiti količinu otpada koji stiže na Karepovac", rekla je Vidan.

Dodala je kako treba puno više educirati i građane na terenu da bi znali gdje i kako odvajati otpad. To se posebno odnosi na biootpad čijim bi se prikupljanjem, smatra Vidan, za 30 posto smanjila količina otpada koji se odlaže na Karepovcu.