'ZLOUPORABA OVLASTI'

Kriminalist objašnjava zašto Dolačkog policija ne tereti za krađu

22.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Policija je objavila da je riješila pljačku policijske postaje u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, otkrivši da je posao obavio njihov čovjek, a sumnja se da je riječ o Željku Dolačkom, zaduženom za čuvanje otuđenih vrijednosti. Slučaj je zaprepastio i iznenadio cijelu zemlju, izvrgnuo policiju ruglu i izazvao svađu te obračune unutar vlasti, kao i vlasti s oporbom. Od samog početka bilo je jasno da takva pljačka, u kojoj je iz ureda Željka Dolačkog, načelnika Sektora kriminalističke policije, nestalo dva kilograma zlata i 280 tisuća eura, nije mogla proći bez pomoći iznutra, što je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić

S time se slaže i kriminalist Željko Cvrtila, a kaže da ga nije iznenadilo to da se radi o poslu iznutra jer je prvi dan nakon pljačke u izjavama za medije rekao da je naprosto nemoguće opljačkati policiju bez informacija, odnosno pomaganja iznutra.

'Netko je morao točno znati gdje se nalaze zlato i novac. Tamo ima stotinjak kancelarija. Morao je imati točnu informaciju koja kancelarija, koji sef', kaže kriminalist za tportal. I ne samo to.

Cvrtila napominje da je provalnik trebao znati i kakvo je osiguranje, koje su slabe točke toga osiguranja, gdje se može nesmetano ući i obilaze li policajci zgradu, šeću li se unutra, kakav je videonadzor i ima li protuprovalnog alarma.

'Dakle, takve informacije ima samo netko iznutra, netko tko je mogao takve podatke dati te ili aktivno sudjelovati u samoj provali ili sam biti izvršitelj, što je, izgleda, ovdje slučaj', napominje Cvrtila.

Kriminalist objašnjava i zašto se uhićenom stavlja na teret zloupotreba položaja i ovlasti, a ne kazneno djelo krađe.

'On je, čini se, fingirao provalu, a stvarnosti se ona nije dogodila. U stvarnosti se dogodila zloupotreba položaja i ovlasti jer su otuđene stvari koje su bile povjerene toj osobi. Krađa je oduzimanje tuđe pokretne stvari, dakle nije oduzeo tu stvar od osobe, nego je svoj položaj zlouporabio i prisvojio stvari koje su mu bile povjerene', objašnjava Cvrtila.

'On je bio u timu Ranka Ostojića, bivšeg ravnatelja policije, kada su dva puta policiji nestali novci. Jedanput je nestalo milijun i pol kuna za operativne troškove, a drugi put, kada su nosili informacije o tadašnjem haškom bjeguncu, generalu Anti Gotovini, nestalo je 30 tisuća maraka', priča nam Željko Cvrtila.

Kriminalist smatra da je cijela akcija 'totalno naivno izvedena i odrađena' ako je Dolački zaista sudjelovao u pljački i uzeo taj novac.

'Za dugogodišnjeg policijskog službenika pljačka je totalno nemušto izvedena, a da ne govorimo o tome da je takvo djelo neprofesionalno, nečasno i da je oskvrnavio ugled policije', poručuje Cvrtila.

Sada mu, kaže, prijeti zatvorska kazna koja za zlouporabu položaja doseže deset godina. Cvrtila kaže da ovo nije prvi put da nestaje novac iz policije, ali da ne pamti i ne zna da je nestala ovolika vrijednost, pa ni 10 posto od toga.

'Dolački je već ranije zbog jednog slučaja bio suspendiran i de facto dobio otkaz. Očito je vraćen na Ostojićevu intervenciju, ali ne u PU zagrebačku, gdje je dobio otkaz, nego u PU sisačko-moslavačku. Nakon povratka Ostojića na vlast postao je voditelj Službe za organizirani kriminalitet u PU zagrebačkoj', kazuje Cvrtila.