ŽELJKO CVRTILA

Bivši šef krim-policije otkriva kako je moguće policiji pred nosom ukrasti zlato i novac

04.04.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelji provalili su sinoć u ured načelnika Službe organiziranog kriminala Željka Dolačkog, u zgradu MUP-a u Heinzelovoj, te ukrali dva kilograma zlata i 280.000 eura

Ujutro je pronađen prevrnut provaljeni sef, a počinitelj ili više njih ušli su na drugi kat zgrade preko vanjskih požarnih stepenica. Još nije poznato jesu li, uz novac i zlato, otuđeni i povjerljivi dokumenti, doznaje Jutarnji list.

Informacije o provali potvrdila je i zagrebačka policija, a na upit tportala kako su točno provalnici upali i što je sve točno otuđeno u policiji su rekli da ne mogu ništa potvrditi jer je kriminalističko istraživanje u tijeku. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je da se u prostorijama Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj 98 obavlja očevid. 'S obzirom na fazu postupanja, nismo u mogućnosti iznijeti više informacija', navodi tužiteljstvo.

Cvrtila: Ovako nešto bilo je pitanje vremena

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, nije iznenađen ovim događajem. Upozorava na neadekvatno osiguranje te zgrade, kako u ljudstvu, tako i u tehnici. Djelatnici osiguranja noću su uglavnom na ulazu u zgradu; pitanje je prošeću li tu i tamo oko objekta. Zgrada, po njegovim posljednjim saznanjima, ipak ima videonadzor, no očigledno je da ne postoji protuprovalni alarmni sustav.

'Ovako nešto bilo je pitanje vremena jer vrlo malo objekata u MUP-u štiti se tehničkom zaštitom', kazao je Cvrtila za tportal.

Zašto je tomu tako? 'U policijske objekte rijetko se provaljuje jer lopovi, naravno, ipak zaziru od toga. Ali bilo je slučajeva, i krađa iz kancelarija i provala, iako iznimno rijetko', otkrio je Cvrtila. S druge strane, potrebno je uložiti i određena sredstva u takvo osiguranje.

Peta policijska postaja na Medveščaku bila je, inače, prva u Zagrebu koja je dobila videnadzor - davne 1998. kad je načelnik bio upravo Cvrtila. Novac za videonadzor i automatsku rampu nađen je putem sponzora. Ta oprema u međuvremenu je zastarjela, ali vjerojatno još funkcionira.

'Tipovana provala'

Ni unutarnje osiguranje MUP-ovih objekata nije blistavo, prema Cvrtilim saznanjima. Uredi su, primjerice, često nezaključani. 'Sumnjam da bi ijedna organizacijska cjelina u MUP-u mogla proći standardizaciju po ISO 27001 standardu za informacijsku sigurnost. Iako, u kabinetu ministra odnedavno postoji Služba za informacijsku sigurnost. Oni valjda pokušavaju te stvari uvesti, ali mislim da nema previše sluha za to', ocijenio je Cvrtila. 

Je li uobičajeno da se u sefovima drže veliki iznosi novca i zlato?

RTL Autor: RTL

'Jest. To može biti ili dokazni materijal ili materijal za operativne akcije - za otkupnine, operativne troškove i slično. Zlato bi prije bilo dokazni materijal, oduzet u nekom slučaju. Budući da je to dosta novca, onda je i to vjerojatno bilo oduzeto, ali može biti i za operativne troškove. A možda je dio za jedno, dio za drugo', kaže Cvrtila.

Upitan tko će sada snositi odgovornost, odgovara da je riječ o tzv. tipovanoj provali. 'To znači da je netko znao. Vrlo je izvjesno da je netko iznutra dao informaciju za to ili eventualno da je onaj kome je to oduzeto - ako je oduzeto - znao točno gdje to jest. Jer to je već moglo biti negdje, ili u centralnom skladištu MUP-a ili predano na sud... Taj materijal se, inače, mora predati odvjetništvu, odnosno sudu, obično u roku od 30 dana. Ne bi netko išao riskirati provalu u policiji ako ne zna što će naći u sefu', zaključio je Cvrtila.

Zagrebački privatni detektiv i krminalist Goroslav Šmaguc za Hinu je izjavio kako pretpostavlja da su stvari ukradene iz policijskog sefa bile oduzete u nekom kaznenom postupku. Ta drska krađa za policiju, zaključuje Šmaguc, po mjestu i načinu izvršenja nije nimalo ugodna.