POZNATI MISIONAR

Krenuo postupak za proglašenje blaženim o. Ante Gabrića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2015 20:03
  • Objavljeno 28.02.2015 u 20:03
ante gabrić josip bozanić

ante gabrić josip bozanić

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu je otvorio biskupijski postupak za proglašenje blaženik Ante Gabrića, hrvatskog isusovačkog svećenika koji je u prošlom stoljeću svoj život posvetio misionarskom radu u Indiji, među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima, pomažući ljudima u bijedi

Tiskovni ured Zagrebačke biskupije priopćio je kako je kardinal Bozanić u svom govoru podsjetio na riječi bl. Majke Terezije, koje je 1978. godine izrekla u Metkoviću, rodnome gradu Ante Gabrića, rekavši kako su ljudi u Bengaliji u Gabriću dobili Isusa. 'Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Oni su doznali da su naša braća i sestre', citirao je Bozanić bl. Majku Tereziju.

Gabrićev grob uz župnu crkvu u Maria Polliju, dodao je, postao je mjesto molitve i hodočašća. 'Postoje i pisana svjedočanstva o njegovu svetom životu i plodnom apostolskom djelovanju, kako za njegova života, tako i poslije smrti', rekao i dodao da je glas o svetosti Gabrića raširen u objema njegovim domovinama – Hrvatskoj i Indiji.

Antun Volenik, vicepostulator u biskupijskom postupku za Gabrićevo proglašenje blaženim, predstavio je njegov životopis, a kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković pročitao je kardinalovu Odluku o otvaranju procesa i Odluku o uspostavi suda i imenovanju članova, koji su položili prisegu o načinu vršenja povjerene im službe.

Nadbiskupskim delegatom imenovan je pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić, koji je kazao da je ovo povijesni dan za Crkvu u Hrvata i Družbu Isusovu, kojoj je pripadao Gabrić. "Od sada se u javnosti Ante Gabrića može nazivati sluga Božji", istaknuo je biskup Pozaić, te zaključio kako ovim činom otvaramo novo široko područje djelovanja u kojem svatko od nas može učiniti sve i ono malo više da čast koju Gabrić uživa u vjerničkom narodu bude potvrđena u Crkvi i čašću oltara.

Promicateljem pravde u biskupijskom postupku za proglašenje blaženim sluge Božjega Ante Gabrića imenovan je preč. dr. Stjepan Šalković, a Bilježnikom vlč. mr. Mladen Škvorc. Na sjednici su bili prisutni i generalni postulator Družbe Isusove u Rimu p. Anton Witwer, te splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Sljedeća sjednica predviđena je za 4. svibnja 2015. na kojoj će se ispitati svjedoci u postupku kauze, stoji u priopćenju.

Otac Ante Gabrić rodio se 28. veljače 1915. u Metkoviću, kao osmo dijete. Primljen je u Isusovačko sjemenište u Travniku 1926., gdje je maturirao 1933. Iste godine primljen je u isusovački novincijat. Položio je isusovačke redovničke zavjete i studirao filozofiju u Italiji. Krajem 1938. otišao je kao misionar u Indiju, a u misiji Bošonti zaređen je za svećenika 1943.

Osnovao je misijsku postaju Maria Polli u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime 'Father Ante Gabrić'. Za života je pokrstio na tisuće ljudi. Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti, a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji Maria Polli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!