SPLIT PRIDE

Povorka ponosa u Splitu prošla bez incidenata, okupljenima se pridružio gradonačelnik Puljak

16.07.2022 u 18:37

Bionic
Reading

​Sudionici ovogodišnje 11. Povorka ponosa​, koji su nakon okupljanja u splitskom Parku Josipa Jurja Strossmayera, popularnog Đardina, krenuli u šetnju po užem središtu centra grada, vratili su se u park gdje će program trajati do večeri​, a sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Povorka ponosa iz Đardina krenula Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom i Hrvojevom ulicom. Povorku su razdragano pozdravljali brojni turisti, a prema riječima organizatora, u povorci je bilo 500-tinjak ljudi.

​​Splitska je policija ​bila ​raspoređena duž čitavog područja gdje su bili sudionici Povorke ponosa te je sve snimala kamerama.

Sudionici Povorke ponosa su nosili brojne transparente na kojima je, među ostalim, pisalo: "Život se živi izvan četiri zida", "Homofobi su pederi u ormaru", "Doli fašizam, homofobija, patrijarhat, kapitalizam", "Godine prolaze, ljubav ostaje", te "Moja seksualnost je za četiri zida koliko i vaša".

U Povorci ponosa i gradonačelnik Puljak

Ove godine su postavili jednostavno, ali važno pitanje - Imaju li oni prava?​. ​Organizatorica povorke Mirta Barić je izjavila da su postavili to pitanje zato što i ova prava koja imaju, i koja su stečena nakon duge i teške borbe, se boje koristiti.

Istaknula je da članovi njihove zajednice ne smiju davati krv, ograničena im je medicinski potpomognuta oplodnja, a zdravstvo za trans-osobe je apsolutno neregulirano.

"Ima još puno toga na čemu bi se trebalo raditi, iako ima i dosta napretka, ali veći je problem taj da u principu zajednica ne koristi ni ova prava koja ima", rekla je i dodala da im se najteže boriti s mentalitetom.

  • +5
Split Pride Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

U povorci su bili brojni poznati iz političkog života grada među njima i gradonačelnik Ivica Puljak koji je podsjetio da je i prošle godine bio u Povorci ponosa, a i ove godine su uz njega zamjenik Bojan Ivošević i brojne mu kolege iz stranke Centar.

"Ovdje smo da podržimo naše sugrađanke i sugrađane koji se bore za svoja prava i mi ćemo sa svoje pozicije napraviti sve da se svi građani u gradu Splitu osjećaju dobro i da svi imaju jednaka prava", kazao je gradonačelnik Puljak dodavši da se osjeti da je atmosfera možda malo relaksiranija nego prošle godine.