PAD JURIJA LUŽKOVA?

Kremlj ruši 'vječnog šefa Moskve'

15.09.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Nikad se nije opasnije ljuljala stolica jednog od najmoćnijih političara u vrhu ruske vlasti, 'vječnog gradonačelnika Moskve' Jurija Lužkova. Čini se da je već slomljena jedna noga koja drži stolicu: kontrola medija

Proteklih dana popularna postaja NTV emitirala je niz izrazito kompromitirajućih priloga o Lužkovu i njegovoj supruzi Eleni Baturini, najbogatijoj Ruskinji i građevinskoj tajkunici za koju se već desetljećima tvrdi da drži monopol nad urbanističko-arhitektonskim projektima u ruskoj metropoli.

'Sve zbog čega su nas hapsili kada bismo javno govorili o tome danas je opće mjesto na državnim telekanalima', kazao je Nikita Belih, bivši vođa liberala.

U NTV-ovim prilozima Lužkova se optužuje za masovnu korupciju, nepotizam i komunalne probleme. Izdvaja se i da je u kolovozu, u jeku katastrofalnih požara koji su poharali regiju i grad nadvili štetnim smogom, pobjegao na odmor u austrijske planine.

O svome neprocjenjivom bogatstvu Lužkov i Baturina nisu se voljeli očitovati, već su radije sudski gonili one koji su pokušavali otvoriti tu temu. I ovaj put Lužkov najavljuje tužbu protiv NTV-a, bivše privatne postaje koju je u 21. vijeku preuzeo Gazprom. U borbi za opstanak dobio je podršku svoje stranke, vladajuće Ujedinjene Rusije. Tražio je pomoć i od Vladimira Putina, no zasad nema javne povratne informacije.

Lužkov – najkrupnija riba Medvedevljevih kadrovskih čistki?

S obzirom da je televizija kao glavni izvor informacija za oko 70 posto ruskih građana pomno cenzurirana, javnost ne dvoji da je naredba za medijsku akciju protiv šefa ruske prijestolnice stigla iz samog državnog vrha. Gazeta.ru neslužbeno saznaje da je signal dao 'kremaljski ideolog' Vladislav Surkov, član predsjedničkog kabineta Dmitrija Medvedeva i dugogodišnji utjecajni suradnik Vladimira Putina

Medvedev nije član stranke, a po ustavnim ovlastima može smijeniti gradonačelnika koji je u ovom slučaju i guverner, jer je Moskva zasebna federativna jedinica.

Lužkov, stara sovjetska garda prevraćena u desničarskog populista s nekim radikalnim političko-tehnološkim nazorima, čovjek koji je namjeravao prvi put u 50 godina postaviti Staljinove plakate po Moskvi (srećom su ga spriječili), koji agitira za ruski separatizam u Ukrajini, diskriminira homoseksualce i piše knjige o obrtaju toka sibirskih rijeka, upravlja Moskvom od 1992. godine. Od 80-ih je kao dio komunističke nomenklature bio šef tržnica. Ovog tjedna navršit će 74 godine, dok su Baturinine brojke 'obrnute' - 47.

'Još će se Lužkov prehladiti na mnogim sprovodima!', poručuje Valerij Šancov, njegov supartijac iz Ujedinjene Rusije. Pristaše okretnog gradonačelnika podsjećaju da su se u njegovoj eri na ruskom vrhu smijenila tri predsjednika i deset premijera. U Kremlju pak podsjećaju da je Medvedev smijenio 25 guvernera od 2008, otkako je došao na vlast.