ništa na vidiku

Kremlj ne vidi izglede za poboljšanje odnosa sa SAD-om

07.11.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Kremlj je priopćio u srijedu da ne vidi izglede za poboljšanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država nakon američkih kongresnih izbora, dok je ruski premijer optužio SAD da koristi sankcije kako bi riješio unutarnje političke probleme

"Možemo reći s velikom dozom uvjerenosti da nema na vidiku jasnih izgleda za normalizaciju rusko-američkih odnosa, ali to ne znači da se ne zalažemo za dijalog, da nećemo dijalog", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenose ruske novinske agencije.

Istodobno je ruski premijer Dmitrij Medvedev tijekom posjeta Pekingu u srijedu optužio SAD da koristi sankcije kako bi riješio unutarnje političke probleme.

"Očito je da su sve vrste sankcija, spominjanje sankcija protiv Irana, sankcije protiv Ruske Federacije, ograničenja opskrbe i obaveza protiv EU i Kine smišljene kako bi se riješili domaći politički problemi", rekao je.

Ruska vlada i dalje će podupirati tvrtke pod utjecajem američkih sankcija, koje su pogodile i Rusiju i Kinu, rekao je u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija TASS nakon susreta s kineskim čelnicima.

Washington je nametnuo sankcije Rusiji 2014. kad je pripojila Krim te 2016. zbog miješanja u američke izbore.

Američki State Department objavio je u utorak da će nametnuti dodatne sankcije Rusiji jer Moskva nije dala uvjerljiva jamstva da neće koristiti kemijsko oružje, nakon napada na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna ranije ove godine u Engleskoj.

Peskov je rekao da će Rusija smatrati bilo kakve nove američke sankcije vezano uz kemijsko oružje "ilegalnima".

Ove godine SAD je proširio sankcije Kini zbog kupnje ruskih vojnih zrakoplova.

Peking i Washington usred su dugotrajnog trgovinskog rata, a njihovi su ledeni odnosi približili Kinu i Rusiju.

Medvedev je rekao kako očekuje da trgovina između Rusije i Kine dosegne 100 milijarde dolara ove godine.

Trgovina između zemalja porasla je 30 posto prošle godine na 87 milijardi dolara, prema podacima Stratfora, američke platforme za geopolitičke analize.